16.4 C
Ljubljana
petek, 18 junija, 2021

Novinarji brez meja: Organizirani kriminal po svetu zakrivil smrt več kot 30 novinarjev

Novinarji brez meja so v najnovejšem poročilu opozorili, da novinarji po svetu postajajo vedno lažja tarča organiziranega kriminala, ki je v zadnjih dveh letih ubil več kot 30 ljudi. “Organizirani kriminal je svoje lovke po vsem svetu razširil hitreje kot vsi multinacionalizmi skupaj,” so opozorili.

“Od Pekinga do Moskve, od Tijuane do Bogote, od Malte do Slovaške, raziskovalni novinarji, ki razkrivajo dogovore, v katere je vključen organizirani kriminal, sprožijo bes gangsterjev, katerih skupna značilnost je odpor do publicitete, razen, če je ta pod njihovim nadzorom,” je dejal avtor poročila, francoski novinar Federic Ploquin. Dodal je, da je edini način odgovor na to grožnjo, da novinarji za zaščito drug drugega delajo skupaj.

Največjo nevarnost za novinarje po navedbah poročila predstavljajo preiskave korupcije. Po navedbah Ploquina so neusmiljene kriminalne skupine “vzpostavile svojevrstno zavezništvo z državno upravo” v številnih državah in do te mere, “da je nemogoče reči, kjer se končuje eno in začenja drugo”.

Devet od 14 novinarjev, ki so bili ubiti po svetu lani, jih je umrlo v Mehiki, kjer so letos zabeležili že osem umorov novinarjev. V Braziliji so letos ubili tri novinarje, še trije pa so umrli drugje v Latinski Ameriki.

“Kako je možno, da mehiški mamilarski karteli rastejo kot gobe po dežju brez podpore državnega aparata,” so se ob tem vprašali pri Novinarjih brez meja.

Zaskrbljenost povzročajo tudi razmere v Evropi, kjer so od leta 2017 umorili novinarje v Rusiji ter na Slovaškem in Malti, še navaja poročilo.

Tako Daphne Carauna Galizia, ki je lani na Malti umrla v eksploziji bombe, postavljene pod avtomobil, in Jan Kuciak, ki je bil skupaj z dekletom ustreljen na Slovaškem, sta raziskovala povezave med italijansko mafijo in domačimi politiki.

V Italiji je lani moralo 196 novinarjev živeti pod določeno vrsto zaščite, medtem ko jih deset, vključno z Robertom Savianom, avtorjem Gomorre, ene od najbolj prodajanih knjig o sicilijanski mafiji Camorra, živi pod stalno policijsko zaščito.

Zadnje novice

Sorodne vsebine