22.4 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Novi zapleti v evropskem nogometu

Piše: A.S.

Dvanajst nogometnih velikanov je napovedalo ustanovitev superlige, vendar pa jih je šest že odstopilo. Z odločitvijo so nezadovoljni navijači, Uefa pa grozi s sankcijami. Čeferin in predsednik superlige Florentino Perez drug drugega ostro kritizirala. 

Dvanajst velikih evropskih nogometnih klubov je pred kratkim napovedalo ustanovitev nove elitne superlige, v kateri bi nastopalo 20 klubov, od tega 15 stalnih udeležencev. Odločitev pa je naletela na močan odpor Združenja evropskih nogometnih zvez (UEFA) in njenega predsednika Aleksandra Čeferina. Ustanovitelji superlige naj bi bili AC Milan, Barcelona, Liverpool, Real Madrid, Manchester United, Manchester City, Juventus, Arsenal, Inter, Chelsea, Tottenham in Atletico Madrid. Nastanek superlige so naznanili 19. 4. 2021, njen predsednik pa naj bi bil Florentino Perez, zdajšnji predsednik Reala Madrid.

Ostre besede Čeferina in Pereza

Perez je napovedal, da želijo sodelovati z Uefo in Fifo, vendar pa sta obe nogometni zvezi dali mogoči novi superligi vedeti, da ne odobravata njihove odločitve. Čeferin je nemudoma napovedal sankcije, kar pomeni, da bi bili klubi, ki bi šli v to ligo, izključeni s tekmovanj, njihovi igralci pa ne bi smeli igrati za reprezentanco. Prav tako je Čeferin prilil olja na ogenj, ko se je na posebni tiskovni konferenci po napovedi ustanovitve superlige znesel nad predsednikom italijanskega Juventusa Andreo Agnellijem. Slednjega je posredno označil za »kačo«, saj naj bi se bil še pred nekaj dnevi strinjal s Čeferinovimi reformami Uefe, hkrati pa je dejal, da jim superliga »pljuva v obraz« ter da njene pobudnike in ustanovitelje vodi samo pohlep. Na njegove besede se je ostro odzval Perez, ki je Čeferinu zabrusil nazaj, da nima pravice nikogar tako žaliti. Po njegovih besedah je takšno žaljenje »nepredstavljivo« in nedopustno v »demokratični Evropi«. Dodal je, da se mora Uefa spremeniti in da nočejo predsednika, ki tako žali druge. Perez pa je bil ogorčen tudi nad Čeferinovimi grožnjami. Rekel je, da so izključitve, s katerimi grozi igralcem, nezakonite in da nihče ne bo izključen ne iz lige prvakov ne s prvenstva ter da je konec monopola Uefe.

Umik angleških klubov

Kljub vsemu kaže, da superliga, vsaj v svoji prvotni obliki, ne bo postala resničnost. Vseh šest angleških klubov je kmalu uradno napovedalo svoj umik iz nove lige. Prvi med njimi je to storil Manchester City, sledili so mu Arsenal, Chelsea, Manchester United, Totenham in Liverpool. Ti nogometni velikani so se vrnili v Uefo. Njihovo odločitev so pozdravili tudi navijači, ki so bili večinoma nezadovoljni z ustanovitvijo nove lige, češ da je v ozadju predvsem želja po večjem zaslužku. Njihovo odločitev pa je na Twitterju pozdravil tudi britanski premier Boris Johnson z besedami, da gre za pravilno odločitev.

Preoblikovanje superlige

Vodstvo superlige je ob tem podalo uradno izjavo, v kateri so obvestili javnost, da bodo svoj projekt preoblikovali. Prav tako menijo, da je šest ustanovnih angleških članov zapustilo superligo zaradi zunanjih pritiskov, zaradi katerih so bili prisiljeni tako ravnati. Hkrati so poudarili, da je kljub zunanjim pritiskom njihovo delovanje povsem v skladu z evropsko zakonodajo. V prihodnosti naj bi se prilagodili trenutni situaciji in preoblikovali svoje prvotne načrte. Še vedno pa so prepričani, da so v evropskem nogometu nujno potrebne spremembe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine