18 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

Novi teroristični napadi v Evropi? Vodjo šrilanškega terorističnega napada radikaliziral isti pridigar kot morilca britanskega vojaka!

Britanska obveščevalna služba MI5 preiskuje morebitne nove načrte za teroristične napade v Veliki Britaniji, najbolj grozeče so t. i. krokodilske celice. Izkazalo se je tudi, da je bil vodja terorističnega napada na Šrilanki radikaliziran s strani istega pridigarja kot morilca, ki sta v Londonu umorila vojaka, samomorilski bombni napadalec pa se je izobraževal na univerzi Kingston.

Islamska država po vsej verjetnosti v Evropi načrtuje nov val napadov, za katere bi uporabili t. i. krokodilske celice, ki jih sestavljajo speči operativci, britanska obveščevalna služba MI5 pa po poročanju Daily Mail že preiskuje morebitne načrte za nove napade. Nadalje se je izkazalo, da je vodja šrilanškega velikonočnega bombnega napada pred tem študiral na univerzi Kingston v Londonu takrat, ko je islamistični pridigar širil govor za promocijo džihada, ki je navdihnil tudi morilca britanskega vojaka Leeja Rigbyja.

Umoriti je nameraval še več ljudi
Vodja napada Abdul Lathief Mohamed je bil izurjen tudi s strani skupine britanskih bojevnikov Islamske države, vključno z morilcem znanim pod imenom Jihadi John. Mohamed, ki se je izobraževal v kakovostnih zasebnih institucijah, se je sicer v okviru šrilanških napadov po vsej verjetnosti skušal razstreliti v petzvezdičnem hotelu, a se je kasneje v manjši hiši s turističnimi sobami.

S podiplomskega študija v Avstraliji se je domov vrnil radikaliziran
Ko se je Mohamed uril v Siriji, je postal član Islamske države in sicer celice imenovane Legija, ki deluje na Zahodu. Njegova sestra Samsul Hidaya danes pripoveduje, da se je s študija v Londonu vrnil normalen, a je nato odšel še na podiplomski študij v Melbourne, od koder pa se je vrnil povsem drugačen: “Imel je dolgo brado in izgubil je smisel za humor.”

Sorodne vsebine