9.9 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Novi protivladni protesti v propadlem Iraku zahtevali prek 20 smrtnih žrtev; vse skupaj že skoraj dvesto mrtvih

 V najnovejših protestih v Iraku je umrlo najmanj 21 ljudi, od tega osem v Bagdadu. Več kot 1700 ljudi pa je bilo poškodovanih, velika večina v prestolnici države. Med poškodovanimi protestniki v Bagdadu so tudi pripadniki iraških varnostnih sil.

Te so proti protestnikom uporabile solzivec in gumijevke, poročanje iraških medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah očividcev so varnostne sile poskušale preprečiti, da bi protestniki vdrli v še posebej varovano zeleno območje, kjer je sedež številnih vladnih ustanov in tujih veleposlaništev.

Na proteste se je danes odzval tudi iraški verski vodja, veliki ajatola Ali al Sistani, ki je tako protestnike kot varnostne sile k zadržanosti, da ne bi država zaradi protestov zapadla v kaos, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V protestih od začetka meseca v Bagdadu in drugih delih države umrlo najmanj 157 ljudi. Večina jih je po navedbah vlade umrla zaradi strelov v glavo ali prsi. Protesti, ki se jih udeležujejo večinoma mlajši moški, so usmerjeni proti korupciji in zlorabam oblasti v Iraku. Na današnjih protestih so prav tako zahtevali odstop vlade in razpustitev parlamenta.

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine