2 C
Ljubljana
sreda, 29 novembra, 2023

Novi pozivi k prepovedi Alternative za Nemčijo, tokrat iz vrst Krščanskodemokratske unije

Piše: A. S.

Uspehi nemške nacional-konservativne Alternative za Nemčijo (AfD), ki je postala druga najmočnejša stranka v tej državi, očitno precej strašijo ustaljeno politično ureditev, ne le med levičarji temveč tudi med samooklicanimi konservativci.

Medtem, ko ni nič novega ali presenetljivega, da si levičarske stranke prizadevajo za prepoved omenjene stranke, se podobne zahteve pojavljajo tudi iz vrst »konservativne« Krščanskodemokratske unije (CDU). Poslanec Marco Wanderwitz, ki ga je v preteklosti porazil kandidat AfD-ja, hoče predstaviti v nemškem parlamentu zahtevo za prepoved te stranke.

V televizijski oddaji Panorama je nedavno pozval k prepovedi Alternative za Nemčijo, ki po njegovem mnenju »močno ogroža svobodno demokratično ureditev in celotno državo«. Zanimivo je, da želi nekdo domnevno braniti demokracijo tako, da bi rad prepovedal stranko, ki jo po vseh demokratičnih načelih podpira vse več volivcev.

Wanderwitz po poročanju portala Remix News trenutno išče podporo drugih poslancev za prepoved stranke. V vsakem primeru pa so tovrstne prepovedi na konvu odvisne od Nemškega ustavnega sodišča. Ne le, da so trenutno pravne ovire za takšno prepoved precej zapletene, ampak bi takšno dejanje imelo tudi velike politične posledice.

Alternativa za Nemčijo je druga najbolj popularna stranka, ki ima po anketah Politica kar 21-odstotno podporo volivcev, večjo podporo pa beleži samo CDU. Nekatere druge ankete pa ji dodeljujejo kar 23-odstotno podporo, kar pomeni, da bi skoraj vsak četrti Nemec danes glasoval za njo.

Če bi dejansko prišlo do prepovedi, bi se AfD še vedno lahko pritožila na Evropsko sodišče (ECJ), poslancu Wanderwitzu pa gre očitno v nos, da dobiva tudi Alternativa za Nemčijo državna sredstva, saj je v nekem intervjuju izjavil, da bi v primeru prepovedi »vsi ti ljudje, ki so sedaj lahko desničarski ekstremisti na račun davkoplačevalcev morali naslednji dan poiskati novo službo«.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine