18.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 julija, 2022

Nova različica covida BA.2 bi lahko bila nevarnejša od predhodnikov

Piše: Jože Jan

Ko se zdi, da se pandemija umika, so strokovnjaki zaskrbljeni, da bi lahko nova podrazličica omicrona BA.2 povzročila uničujoč porast okužb in smrti po vsem svetu.

Epidemiolog Eric Fiegl-Ding, usposobljen na Harvardu, ki je med prvimi raziskovalci sprožil alarm resnosti covid-19, je izjavil, da je podvarianta BA.2 zelo slaba novica. »Celo Svetovna zdravstvena organizacija je zelo zaskrbljena, ker bi različica BA.2 lahko presegla in izpodrinila stari omicron,« je zapisal na družbenih omrežjih. Pojasnil je, da na Danskem ta podvarianta predstavlja 90 odstotkov vseh novih primerov in ima resne vplive na zdravje.

Maria Van Kerkhove, tehnična vodja Svetovne zdravstvene organizacije za covid-19, je izjavila, da se podrazličica BA.2 širi še hitreje kot omicron. »Prenos moramo zmanjšati. Če tega ne bomo storili, ne bomo videli le več primerov, več hospitalizacij, več smrti, ampak bomo videli tudi več ljudi, ki trpijo z Long covidom, in videli bomo več priložnosti za pojav novih različic.«

Po pojavi različice omicron, ki se je v zadnjih treh mesecih izjemno hitro širila, se je povprečno število svetovnih dnevnih primerov že tretji teden zapored zmanjšalo.

Toda laboratorijske raziskave na Japonskem kažejo, da je še vedno veliko razlogov za zaskrbljenost. Raziskava, ki jo je vodil Kei Sato z univerze v Tokiu, je bila objavljena na spletu, vendar še ni bila strokovno pregledana.

Raziskava opozarja, da je »lahko širjenje različice BA.2 v bližnji prihodnosti resen problem za svetovno zdravje, ker ima višjo stopnjo razmnoževanja in ima resnejše posledice za zdravje« in predlaga, da se to različico začne globlje spremljati.

 

Vir: The Courrier Mail, Avstralija

 

Sorodne vsebine