30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Nova porcija za Avdiča od novinarskih kolegov iz Bosne: Ti si marioneta in ne novinar!

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Več medijev iz Bosne in Hercegovine je objavilo serije člankov o novinarju Avdu Avdiću, kjer pod vprašaj postavljajo njegovo novinarsko integriteto. Kot je znano, je Avdić podaljšana roka politika Bakirja Izetbegovića, zato so mu novinarji očitali, da je navadna marioneta in ne novinar. Avdić je prav tako marioneta slovenske globoke države, predvsem zakoncev Slokar-Kos.

Glavni vir slovenske globoke države v Bosni in Hercegovini, na katerega se radi sklicujejo na Kos TV (POP TV), je bosanski novinar Avdo Avdić. Pred leti je že nastopil kot gost na dogodku izrazito političnega Društva novinarjev Slovenije, prav tako dokazano sodeluje z urednico POP TV Tjašo Slokar Kos.

Bosanski medij Press je v seriji člankov razkrinkal direktorja bosanske obveščevalne službe (OSA) Osmana Mehmedagića, kjer razkrivajo njegovo povezanost z Naserjem Kalmendijem, enim največjih trgovcev z drogo na območju Bosne, ki je enemu največjih bosanskih kriminalcev dovolil vstop v državo. To pa je le ena izmed spornih potez Mehmedagića.

Po našem razkritju so ime Tjaše Slokar Kos hitro umaknili iz seznama sodelavk Avdićevega medija. (foto: Posnetek zaslona-Istraga.ba)

Kakšen borec proti korupciji prikriva delovanje oblastne elite?
Za novinarja Avdića je bilo večkrat razkrito, da deluje po političnih navodilih osrednjega bošnjaškega političnega igralca v Bosni in Hercegovini Bakirja Izetbegovića in omenjenega Mehmedagića. Razkrita je bila tudi fotografija, kjer Mehmedagić daje navodila Avdiću. Avtor besedila je pred dnevi delil tvit o kazenskem pregonu Avdića v Sloveniji. Kost za neutemeljene napade so izkoristili v Avdićevem mediju in v mariborskem Večeru, kjer so delili pismo bosanskih novinarjev predsedniku vlade, naj se preneha kazenski pregon proti Avdiću. Vse pa kaže, da je medijska situacija v Bosni in Hercegovini zelo podobna slovenski. Del bosanskih novinarjev, ki ve pravo resnico o delovanju Avdića, nam je poslal komentar novinarjev bosanskega Avaza, kjer so razkrite nove neprijetne podrobnosti o Avdiću. Enako se nam je oglasil podjetnik iz Bosne in Hercegovine, ki nam je zagotovil, da ima zbrane vse dokaze, kako ga je želel Avdić z afero uničiti.

Bakir Izetbegović (foto: STA)

Novinar Avaza Evelin Trako je javno soočil Avdića z aferami, v katere sta močno vpletena Izabegović in Mehmedagić. Zanimalo ga je, zakaj ni nikoli pisal o poslih šefa OSA z mamili, njegovih nepremičninah, hišah in bazenih. Podobno kot v Sloveniji, naj bi bilo bosansko pravosodje pod močnim vplivom  Izetbegovića, zato je bil Mehmedagić tudi oproščen. Avdiča niso zanimali niti posli Izetbegovićeve hčerke. Le ta je po besedah Treka na veliko in na sumljiv način poslovala z državnimi podjetji, ki so jih vodili strankarski kadri Izetbegovićevega omrežja. Soočil ga je z dejstvom, da v svojem mediju postreže le z novicami, ki mu jih dostavita Izetbegović in Mehmedagić. Enako se Avdič izogiba vprašanjem o tem, zakaj je moral v preteklosti zapustiti bosansko državno televizijo in medij Zurnal.

V Avazu so Avdića označili za marioneto in ne za novinarja. (foto: Posnetek zaslona)
“Koga in kako ste poskušali zavajati, češ da so vaše raziskovalne zgodbe zanimive za mednarodno skupnost in da ste njihov izključni borec proti korupciji. Če ste borec proti korupciji, zakaj ne pišete o svojem prijatelju Ranku Debevcu Cavesonu, predsedniku sodišča BiH, ki je disciplinsko obtožen skrivanja premoženja v Španiji,” je novinar Dnevnega avaza povedal nekaj krepkih na račun Avdića.

Avdić velja za generatorja umetno ustvarjenih afer o stranki SDS
Bosanski novinar Avdo Avdić velja za pravo zvezdo v levo usmerjenih medijih v Sloveniji, ker si upa nastopati proti vladajoči stranki. Eden redkih medijev, ki razkriva pravi obraz Avdića je naš medij. Po vseh dokazih sodeč, lahko le rečemo, da velja za prvo pero nekaterih vplivnih bošnjaških političnih igralcev iz Bosne in Hercegovine.

Avdo Avdić je pred leti nastopil na dogodku Društva novinarjev Slovenije. (foto: Facebook)

Njegovi politični botri so se večkrat znašli v spornih aferah in kazenskih postopkih. A je Avdić kot pravi “neodvisni” raziskovalni novinar zamižal na obe očesi ob nepravilnostih svojih ideoloških veljakov v BiH. Naslednjič, ko boste slišali spet za ime Avda Avdića na RTV Slovenija, POP TV ali na Kanal A je še najbolje, da se spomnite besed njegovih novinarskih kolegov, da ni nič drugega kot marioneta in plačanec vplivnežev.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine