11.2 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Nova oblika rasizma: Temnopolti protestniki v “avtonomni coni” Georgea Floyda postavili posebne zahteve za vstop belcev

Piše: Anita Gužvič (Nova24tv)

Križišče v Minneapolisu, kjer je življenje izgubil George Floyd je postalo kakor “Meka” za privržence gibanja Black Lives Matter, ki so ga razglasili za avtonomno cono. Na tistem območju organizirajo proteste, bedijo, celo krščujejo v imenu Floyda. Njihova pravila za belce, ki želijo tja vstopiti, so absurdna.

Nekateri protestniki tam že nekaj mesecev blokirajo promet in razglašajo območje za avtonomno cono, tako kot je nastala poleti v Seattlu avtonomna cona “Capitol Hill”. Plakati, ki jih lepijo na tistem območju so zaskrbljujoči, saj imajo posebne zahteve za belce.

“Zlasti belcem” svetujejo, naj se obnašajo spodobno, primerno, naj ne postavljajo sebe v središče. Poleg tega so belci pozvani, naj prej premislijo, ali njihova glasnost in drža podpira ali spodkopava prizadevanja za spodobno ravnanje. Prosijo jih tudi, da naj poiščejo pomoč pri drugih belcih, “da ne boste škodovali črncem”. Tisti, ki se držijo teh pravil lahko vstopijo “na trg Georgea Floyda” in se mu poklonijo.

V coni so protestniki postavili tudi oglasno desko z 24 zahtevami. Med njimi so tudi pozivi, naj investirajo denar v soseske, kjer živijo temnopolti, pozivi naj oblasti osvobodijo temnopolte kriminalce, ki so bili obtoženi po krivem. Dokler se ne bodo te zahteve izpolnjene, bodo aktivisti nadaljevali z blokiranjem območja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine