9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Nova izzivanja Erdoganove Turčije! Na sporne dele Sredozemskega morja pošilja ladje ter provocira Grčijo

Turčija je danes napovedala pošiljanje ladij za iskanje naftnih in plinskih nahajališč na spornem območju vzhodnega Sredozemlja, povečala bo napetosti s sosednjo Grčijo in ignorirala pozive držav Evropske unije, naj tega ne stori.

 

Grška vojska je v pripravljenosti, je bilo najavljeno v Atenah. Turške oblasti navajajo, da bodo raziskovalno ladjo Oruk Reis in dve pomožni ladji do 2. avgusta poslali južno od grških otokov Rodos, Karpathos in Kastelorizo.

– Turčija je povečala svojo agresijo proti Grčiji, Cipru in EU kot celoti – je dejal grški premier Kyriakos Mitsotakis.

Čeprav sta zaveznici Nata, Grčija in Turčija nasprotujeta pravici do izkoriščanja plina in nafte v regiji.

EU in ZDA so vse bolj kritične do Ankare, ker namerava raziskave razširiti na področja, ki jih Atene menijo za svoje.

Nemška zunanja ministrica, Heiko Mas, ki je danes na obisku v Atenah, je Turčijo pozvala, naj se izogne ​​”provokativnim akcijam” in se pridruži pogajanjem z EU.

– Imamo zelo jasno stališče, mednarodno pravo je treba spoštovati. Zato je napredek v odnosih s Turčijo mogoče doseči le, če se Ankara izogne ​​provokacijam v vzhodnem Sredozemlju – je dejala Mas po pogovorih v Atenah z grškim kolegom Nikosom Dendiasom.

Turčija je Grčijo obtožila, da ji poskuša zanikati koristi nafte in plina v Egejskem morju in vzhodnem Sredozemlju, saj trdi, da je treba meje območja za komercialno izkoriščanje izračunati enako od grške in turške obalne črte, ne pa z grških otokov.

Atene to priznavajo kot očitno kršitev mednarodnega prava.

Zadnje novice

Sorodne vsebine