12.5 C
Ljubljana
petek, 24 maja, 2024

Nova avstrijska enota za varovanje meje Puma opravila vajo

Nova enota avstrijske policije za varovanje meje Puma je danes na vaji tik ob mejnem prehodu Šentilj opravila napovedano vajo. Predstavitev zmožnosti njenega ukrepanja v primeru večjega navala migrantov po besedah notranjega ministra Herberta Kickla ne kaže morebitnega nezaupanja Sloveniji, ampak bi lahko bila izvedena na kateri koli mejni točki.

“Seveda ima slovenska policija naše zaupanje,” je odgovoril na vprašanje enega od številnih novinarjev, ki so se odzvali vabilu avstrijske policije na spremljanje vaje, na kateri je sodelovalo okoli 500 policistov in 220 vojakov. Med njimi so bili tudi pripadniki nove enote za varovanje meje Puma, ki jim je minister Kickl ob tej priložnosti tudi uradno predal nove našitke za uniforme.

Na vaji so predstavili tri možne scenarije ukrepanja varnostnih sil v primeru, da na mejo pride večja skupina migrantov in pri tem izbruhnejo nemiri. Med drugim so na prikazu sodelovali vojaški helikopter z najnovejšo tehnologijo snemanja dogajanja na daljavo in več vojaških helikopterjev, s katerimi lahko po potrebi hitro pripeljejo na pomoč dodatne enote iz drugih delov države.

“Pripravili smo scenarije, ki se lahko zgodijo kjer koli na naših mejah. Ključno je, da smo pripravljeni in da pokažemo, da varovanje meje zdaj deluje,” je povedal Kickl. “Država, ki ne more učinkovito zaščititi svoje meje, izgubi svojo verodostojnost. Trdno sem odločen, da se dogodki iz leta 2015 nikoli več ne smejo ponoviti, in to je sporočilo, ki ga želimo danes poslati,” je dodal.

V načrtovanju svojih aktivnosti na področju migracij po njegovih besedah sodelujejo s sosednjimi državami. “Zelo dobro sodelujemo z vsemi sosednjimi državami, tudi Slovenijo. Z vsemi, tudi partnerji na Balkanu, zelo tesno operativno sodelujemo. Partnerje smo povabili k ogledu vaje, da vidijo primere dobrih praks varovanja meje. Vse, kar smo danes pokazali, smo sestavili na podlagi izkušenj iz let 2015 in 2016. To je znanje, ki smo ga pridobili in ga rade volje predamo tudi vsem drugim, katerim bi to lahko koristilo,” je povedal. “Kot pravijo, preventiva je boljša kot kurativa, zato se moramo vedno pripraviti na najhujše, v upanju, da do tega nikoli ne bo prišlo,” je dodal.

Osrednjo vlogo pri varovanju meje naj bi v prihodnje igrala prav enota Puma, ki naj bi bila v celoti vzpostavljena septembra. “Pomembno je, da položaj ustrezno nadziramo, da se lahko pravočasno odzovemo. Prav zato smo za ime nove enote izbrali mačko, ki lahko zelo hitro skoči, in sicer tja, kjer jo v nekem trenutku najbolj potrebujemo,” je povedal minister za notranje zadeve, ki tako kot minister za obrambo Mario Kunasek, ki je danes bil prav tako prisoten na vaji v Špilju, prihaja iz vrst svobodnjakov (FPÖ).

Vaja je bila sprva načrtovana za v ponedeljek, ko je bil v Sloveniji dan državnosti, a so jo nato po pozivu iz Ljubljane preložili za en dan. “To za nas ni bil noben problem. To je bilo za Slovence pomembno in iz dobrososedskih odnosov je razumljivo, da smo se odločili za prestavitev,” je povedal Kickl.

Dobro sodelovanje je potrdil tudi z Nemčijo. “Imamo skupni interes, to je, da imamo nadzor nad položajem. Da smo, če EU ni v položaju učinkovito varovati zunanje meje, sposobni sami prevzeti to nalogo, saj to dolgujemo našim državljanom. Skupaj smo močnejši. Skupaj zasledujemo cilj, da so končno v središču azilne in migracijske politike potrebe državljanov in ne interesi tihotapcev, ki so še do pred kratkim narekovali dogajanje,” je povedal.

Vaja je potekala na t.i. starem mejnem prehodu Šentilj, kjer so avstrijske oblasti v času begunskega vala pred tremi leti postavile obsežen ograjni in registracijski sistem za sprejemanje beguncev. Ta po letu 2016 ni več v uporabi, saj se je po zaprtju t.i. balkanske poti val migrantov ustavil. Zdaj so v središču pozornosti skrivne nezakonite migracije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine