-0.5 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Nov val ruske agresije: z raketami nad Ukrajino!

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Čeprav analitiki poročajo o dokazih, da ruska vojna mašinerija počasi popušča, saj se bliža trda ukrajinska zima, pa smo občasno še vedno priča širokopoteznim raketnim napadom, ki spominjajo na prve tedne vojne. Ruska vojska naj bi tako v zadnjih urah nad večja ukrajinska mesta poslala več kot sto raket. V enem največjih raketnih napadov v vojni je bilo po vsej državi več napadov, eksplozije so bile slišati v Kijevu, Kramatorsku, Kirovogradu in Vinici. Poročajo o smrtnih žrtvah med civilisti.

Po poročilih lokalnih medijev se po vsej državi oglašajo sirene za zračni napad, ki javnosti svetujejo, naj poišče zavetje. Ruske rakete so strmoglavile na zgradbe v južni ukrajinski regiji Zaporožje, uničile več hiš in ubile najmanj dve osebi, je povedal visoki ukrajinski uradnik. Kirilo Timošenko, namestnik vodje predsedniškega urada, ni dal več podrobnosti o napadih, poroča Reuters. Mestni uradnik je dejal, da so bile v predmestju mesta Zaporožje zadete zgradbe in da je bilo sestreljenih nekaj ruskih raket.

Guverner regije Kijev je dejal, da v regiji deluje zračna obramba, prebivalcem pa je naročil, naj ostanejo v zavetiščih. Prebivalci Kijeva so hiteli v zaklonišča, da bi se zaščitili pred prihajajočimi raketami. Novinarji časnika Kyiv Independent so objavili tvit o tem, kako nadaljujejo z delom v zakloniščih.

 

Ponudnik energije je povedal, da je v zadnjih raketnih napadih izpadla elektrika v severni regiji Sumi.

 

Guardian poroča, da še vedno ni slišal ali videl poročil o napadih v Kijevu. Obstajajo bojazen, da je bil to prvi dvojni udarec, pri čemer je bil prvi val zasnovan tako, da absorbira zračno obrambo, kar je drugemu valu dalo boljše možnosti, da se prebije do svojih ciljev – najbrž do električnega omrežja, kar bi Kijev zopet zavilo v temo in mraz – v Kijevu je trenutno -7 stopinj Celzija.

Analitiki opozarjali na blitzkrieg
Prejšnji teden so zahodni analitiki opozorili, da se Moskva pripravlja na enotedenski napad, potem ko so satelitske slike prejšnji teden pokazale kopičenje streliva in bombnikov na ruskem letališču. Guardian je poročal, da je bilo med prvim valom izstreljenih več kot 100 raket, ki jih je izstrelilo 13 ruskih bombnikov in morskih lanserjev Kalibr. Ukrajinska zračna obramba je prestregla več raket, vse štiri v regiji Harkov.

 

Informacije o žrtvah so nepopolne, saj se bombardiranje nadaljuje, vendar nekatera poročila kažejo, da so bila zadeta civilna bivališča, reševalna vozila pa so bila poslana proti raketiranim položajem, da rešijo ranjence.

Politik iz Vinice Serhi Borzov je opozoril svoje volivce: “Na nebu nad Ukrajino je veliko raket! Ostanite v zakloniščih! Verjamemo v oborožene sile!”

Eden od zahodnih analitikov je za Daily Mirror povedal: “V naslednjih sedmih do desetih dneh se ocenjuje, da bo Rusija vedno bolj intenzivno raketirala ukrajinsko energetsko infrastrukturo.” Splošno prepričanje je, da moskovskim poveljnikom hitro zmanjkuje balističnih raket in da bo pričakovani napad zadnji poskus ohromitve oskrbe Ukrajine z energijo.

Putinovo maščevanje?
Nekateri povezujejo današnje popoldansko raketiranje z ukrajinskim napadom brezpilotnega letala na vojaško bazo, kjer sta bila danes zjutraj poškodovana dva ruska jedrska bombnika. Zgodaj zjutraj so poročali o eksploziji” v letalski bazi Engels-1 v regiji Saratov v Rusiji. Od meje z Ukrajino je oddaljen približno 460 milj. Videoposnetki kažejo ogromen blisk v visoko-varovanem letalskem oporišču, ki ga uporablja strateška flota Vladimirja Putina.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine