12.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Nov šok za Zahod: v Združenih arabskih emiratih britanskega študenta zaradi vohunjenja obsodili na dosmrtno ječo

Sodišče v Združenih arabskih emiratih je britanskega študenta Matthewa Hedgesa danes obsodili na dosmrtno ječo zaradi vohunjenja, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik študentove družine. Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je dejal, da je zaradi obsodbe pretresen.

 

“Današnja sodba ni tisto, kar pričakujemo od prijatelja in partnerja Združenega kraljestva ter je v nasprotju z zagotovili Združenih arabskih emiratov,” je poudaril Hunt.

Predstavnik študentove družine je dejal, da je zaslišanje študenta trajalo manj kot pet minut, njegov odvetnik pa na njem ni bil prisoten.

Generalni državni tožilec Hamad al Šamsi je pred dnevi pojasnil, da je Hedges obtožen vohunjenja za tujo državo in s tem ogrožanja vojaške, politične in gospodarske varnosti države. Hedges je vse obtožbe večkrat zavrnil.

31-letnega doktorskega študenta, ki je preučeval zunanjo in varnostno politiko Združenih arabskih emiratov po arabski pomladi leta 2011, so 5. maja pridržali na letališču v Dubaju. 29. oktobra so ga začasno izpustili iz pripora, a je do današnjega zaslišanja na sodišču ostal pod nadzorom.

Njegova soproga Daniela Tejada je sporočila, da je bil njen soprog priprt v samici na neznani lokaciji in je imel omejene stike z britanskim konzulatoma in svojo družino.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine