0.9 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Nov primer norosti politične korektnosti: Komentiranje šahovske igre označeno za sovražni govor

By A.S.

Vsiljevanje politične korektnosti lahko večkrat pripelje do zmede in do precej komičnih situacij. Takšen je tudi nedaven primer na YouTube platformi, ki ima razne algoritme, katerih cilj je zagotoviti, da so objavljeni posnetki vedno v skladu z enoumjem politične korektnosti.

Hrvaški Youtuber, igralec šaha in komentator Antonio Radič, ki na svojem kanalu »Agadamator« komentira igranje šaha je bil »žrtev« pomote YouTubeovih algoritmov, ki so blokirali  njegov račun zaradi »sovražne« vsebine.  Razlog za to je bila ponavljajoča se uporaba besed »črni«, »beli« in »napad«. Nič hudega sluteči Radić je seveda le komentiral igro in poteze  šahista Hikaruja Nakamure.

Do pomote je prišlo, ko je algoritem napačno interpretiral te tri besede, saj naj bi 82 odstotkov komentarjev, ki so smatrani za »sovražni govor« na tej video platformi, vsebovalo tri zgoraj omenjene besede. Radić je seveda uporabljal besede v sklopu igre, saj pri šahu nasprotnika igrata z belimi in črnimi figurami, kot je splošno znano. Kasneje mu je Google brez komentarjev ali opravičila odblokiral njegov kanal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine