-1.4 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Nov izbruh ebole v Vzhodnem Kongu

Piše: Ivan Šokić

V Vzhodnem Kongu znanem tudi kot Demokratična Republika Kongo so oblasti v mestu Mbandaka na severozahodu države razglasile epidemijo ebole. Stopnja smrtnosti zaradi ebole se giblje okoli 50 odstotkov. V zadnjem izbruhu bolezni leta 2018 v državi je bilo kar 67 odstotkov primerov okužbe z ebolo smrtnih. 

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) iz 23. aprila 2022 so oblasti v Vzhodnem Kongu do sedaj odkrile samo en primer okužbe z ebolo. Gre za 31-letnega moškega, ki je prve simptome bolezni občutil 5. aprila 2022. Po več kot tednu dni bolehanja se je napotil v bolnišnico, 21. aprila 2022 pa so ga sprejeli na oddelek intenzivne nege v kliniki za okužene z ebolo. Pacient je kasneje istega dne umrl.

Zdravstveni delavci v mestu Mbandaka trdijo, da so nemudoma po sprejetju okuženega v bolnišnico prepoznali simptome ebole, kar so kasneje potrdili tudi testi. To je sicer že šesti izbruh smrtonosnega virusa v Vzhodnem Kongu od leta 2018, in 14. v zgodovini države. Prvi zabeležni izbruh ebole po trditvah znanstvenikov sega v leto 1976. Do izbruha bolezni je prišlo nedaleč od reke Ebole. Vzhodni Kongo se je taikrat imenoval Zair, tako pa so tudi poimenovali virus, ki je bil znan kot Zairski ebolavirus.

Ebola se lahko prenaša z živali na ljudi in od tam s človeka na človeka. Za prenos bolezni zadostuje neposreden stik skozi sluznico ali poškodovano kožo. Ravno tako je prenos bolezni možen skozi izmenjavo krvi ali drugih telesnih tekočin in izločkov z okuženo osebo ali osebo, ki je umrla za ebolo.

WHO v naslednjih dneh že načrtuje cepilsko kampanjo v Mbandaki proti eboli. Vzhodni Kongo ima v mestih Goma in Kinshasa na zalogi cepivo rVSV-ZEBOV, kampanja cepljenja pa bo potekala na podlagi sledenja stikov z okuženim. Omenjeno cepivo je sicer znano tudi kot Ervebo. Leta 2019 ga je pogojno odobrila tudi Evropska agencija za zdravila (EMA). To je bilo prvo uspešno odobreno cepivo proti eboli od leta 1976. Erbevo je bil sicer patentiran že leta 2003, a je potreboval vse do leta 2019, da bi ga odobrili za nujno rabo v primerih izbruha ebole v Afriki.

Vir: breitbart.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine