7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Notranji ministri izražajo solidarnost z Latvijo, Litvo in Poljsko, ki mejijo na Belorusijo

Piše: L. B.

Slovensko predsedstvo Svetu EU je včeraj, 18. avgusta 2021, organiziralo izredno videokonferenčno srečanje ministrov za notranje zadeve v okviru mehanizma Sveta EU za odzivanje na krize (IPCR), ki ga je vodil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Ministri so izrazili solidarnost s prizadetimi državami na zunanji meji EU z Belorusijo – Latvijo, Litvo in Poljsko – in podprli dodatno pomoč. 

Litvo je najprej prizadela kriza in je tudi prejela več oblik pomoči od držav članic, Evropske komisije in agencij EU. »Zaradi hitro spreminjajočih se razmer na terenu Litva potrebuje dodatno pomoč, prav tako našo pomoč potrebujeta tudi Latvija in Poljska,« je poudaril minister Aleš Hojs. »Strinjali smo se, da v te države napotimo dodatne strokovnjake in ekipe agencij ter potrebno tehnično opremo, pomagamo pri povečanju sprejemnih zmogljivosti, Evropsko komisijo smo pozvali k dodatni finančni pomoči in se zavzeli predvsem za krepitev nadzora zunanje meje EU.« Prav tako so poudarili pomen sodelovanja držav izvora in tranzita pri ponovnem sprejemu in vračanju, pri čemer bo predsedstvo prednostno organiziralo tudi razprave o 25.a členu Vizumskega zakonika glede izdaje vizuma z omejeno ozemeljsko veljavnostjo v izjemnih primerih. Minister Hojs je dejal: »Države članice so ponovno ostro obsodile belorusko poskuse instrumentalizacije ljudi v politične namene.«

Slovensko predsedstvo spremlja tudi situacijo v Afganistanu. »Na današnjem sestanku nas je visoki predstavnik Josep Borrell seznanil s sklepi včerajšnjega sestanka zunanjih ministrov, komisarka Ylva Johansson pa je predstavila načrt za pripravljenost na migracije in migracijske krize,« je povedal predsedujoči Aleš Hojs in dodal, da mora »mednarodna skupnost zdaj storiti vse, da zagotovi ustrezno humanitarno pomoč in zaščiti najbolj ranljive v Afganistanu«. Predsedstvo glede na razmere v Afganistanu pripravlja nadaljnje ukrepe zaradi možnega migracijskega pritiska na EU in drugih groženj v bližnji prihodnosti, da zagotovimo skupen odziv EU.

Minister Hojs je dodal, da se z migracijskimi pritiski predvsem iz severne Afrike soočajo tudi sredozemske države, o čemer je pred dnevi govoril z italijansko kolegico Luciano Lamorgese. Evropska komisija bo konec avgusta predstavila načrt za pripravljenost na migracije v tem delu Sredozemlja, slovensko predsedstvo pa bo skladno s tem organiziralo nadaljnje razprave in pripravilo ustrezen odziv.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine