7.4 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Notranji ministri EU na izrednem sestanku zaradi novega migracijskega vala, primer povezan z vojaško dejavnostjo Turčije v Siriji

Notranji ministri EU se bodo danes popoldne v Bruslju sestali na izrednem zasedanju, sklicanem zaradi novega migracijskega vala iz Turčije proti Grčiji. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je namreč uresničil grožnje in odprl vrata migrantom v Evropo. Slovenijo bo zastopal notranji minister, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Poklukar.

 

 

Grški premier Kiriakos Micotakis je v torek ob obisku voditeljev institucij EU na grško-turški meji izpostavil, da njegova država od EU pričakuje oprijemljivo solidarnost.

EU je Grčiji obljubila konkretno pomoč. Agencija za zunanje meje Frontex bo pomagala s plovili, helikopterjema, letalom ter sto varuhi meje na kopnem in morju. Grčija bo dobila tudi 700 milijonov evrov in podporo v okviru mehanizma za civilno zaščito.

A grški premier je dal jasno vedeti, da pričakuje še več. Okrcal je namreč nezmožnost unije, da opredeli učinkovite politike za soočanje z migracijsko krizo, še zlasti kritičen pa je bil do “zastonjkarjev” v uniji, ki nočejo prevzeti svoj del odgovornosti.

Unija doslej ni uspela doseči stalnega dogovora o premeščanju prebežnikov iz članic ob meji, ki so pod največjimi migracijskimi pritiski, po preostalih članicah, zlasti zaradi višegrajske četverice, ki odločno nasprotuje obveznim kvotam.

Zaradi tega je v slepi ulici reforma evropskega azilnega sistema, ki je sedaj povsem neučinkovit. Po veljavnih pravilih je namreč za obravnavo prošenj za azil pristojna prva članica vstopa, kar je ob velikih pritiskih na meje neizvedljivo.

Grčija je sicer zaradi ukrepanja za zaščito meje, zlasti zaradi suspenza obravnave prošenj za azil, tarča kritik. V ZN opozarjajo, da evropska zakonodaja tega ne dopušča, medtem ko Evropska komisija skladnost grških ukrepov s pravom unije še preučuje.

Erdogan želi z odprtjem meje zagotoviti politično podporo EU pri uveljavljanju turških interesov v Siriji in njeno nadaljnjo finančno pomoč pri soočanju s sirskimi begunci. Že dogovorjenih šest milijard evrov pomoči bo namreč kmalu pošlo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine