19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Noro: v Nemčiji “sprememba spola” dovoljena že za starejše od 14 let

Piše: Ivan Šokić

Nemški pravosodni minister Marco Buschmann je v četrtek predstavil nov osnutek zakona po katerem bi lahko v Nemčiji vsi starejši od 14 let prosto spremenili svoj spol ali ime.

“Vse tri vladne stranke – Socialni demokrati (SPD), Zeleni in liberalna Svobodna demokratska stranka (FDP) – se strinjajo, da bi morala zakonodajo o statusu transseksualcecv nadomestiti nov zakon,” sta v skupni izjavi za javnost zapisala nemški minister za pravosodje Marco Buschmann in ministrica za zadeve družine, starejših, žensk in mladine Lisa Paus.

Dosedanji zakon je po mnenju leve nemške vlade diskriminatoren in zastarel. Novi zakon bo dopuščal spremembo spola in imena na podlagi izpolnjenega obrazca, brez karšnihkoli zdravniških pregledov ali mnenj predstavnikov stroke. To seveda za sabo vleče določene posledice. Prvi je tako kot vedno na udaru ženski šport. Za državno blagajno pa je veliko bolj pomembno dejstvo, da takšen sistem, kakršnega imajo tudi v Švici moški veselo izigravajo z namenom, da se lahko prej upokojijo. Dogajalo naj bi se celo, da v primeru ločitve moški spremenijo spol z namenom, da bi dosegli njim bolj ugodno sodbo.

Buschmann vseeno vztraja, da obstajajo ljudje čigar spolna identiteta se ne ujema z njihovim biološkim spolom. “Dolga desetletja smo te ljudi obravnavali kot paciente, kot da je z njimi nekaj narobe, a to patologiziranje je napačen pristop, ki ga moramo opustiti, saj si vsaka oseba zasluži biti obravnavana s spoštovanjem,” je pojasnjeval nemški pravosodni minister.

Obrazložitev je čista podreditev miselnosti translobija, ki vztraja, da spol ni biološko dana kategorija, temveč je nekaj kar nam “obesijo” ob rojstvu. Po tej logiki je spol enako zamenljiv kakor ime. A resnica je drugačna. Rodimo se takšni ali drugačni, spreminjati kdo, oziroma kaj smo, pa je izven človekovega dosega. Pa naj gre za preprosto birokratsko formalnost ali nasilno mutilacijo lastnega telesa. Resnico je nemogoče spremeniti.

Novi zakon bo ravno tako od Nemcev zahteval, da spoštujejo “zasebnost” državljanov. Za vse posameznike, organizacije ali državne organe, ki bi razkrili, da je nekdo “spremenil spol” ali ime posameznika, ki je to storil brez njegove privolitve, čaka denarna kazen.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine