23.9 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Noro: Sodišče EU bi migrantom iz Palestine podeljevalo privilegiran status begunca?

Piše: G. B. 

Dilema, ki smo jo imeli že leta 2015, se ponavlja: institucije EU bi rade izenačile ilegalne migrante z begunci. 

Palestincem brez državljanstva, registriranim pri agenciji ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), ki jim je zaščita pri agenciji potekla, bi morali načeloma dodeliti status begunca, je včeraj odločilo Sodišče EU. Kot je znano, je isto sodišče v teh dneh obsodilo Madžarsko na denarno kazen, ker ni sledila direktivam Bruslja glede migracij.

Sodišče v Luxembourgu je tako odločilo v primeru matere in njene mladoletne hčere, Palestink brez državljanstva, ki sta leta 2018 odšli iz mesta Gaza ter nezakonito vstopili v Bolgarijo, potem ko sta potovali čez Egipt, Turčijo in Grčijo. Bolgarske oblasti so njuni prošnji za azil zavrnile, češ da nista imeli dokazov, da sta Gazo zapustili iz strahu pred preganjanjem. V naknadni prošnji za azil sta izpostavili svojo registracijo pri UNRWA in po prenehanju zaščite pri agenciji ZN zahtevali status begunca. Tudi to so jima bolgarske oblasti zavrnile, češ da sta se odpovedali pomoči UNRWA, ko sta prostovoljno zapustili območje delovanja agencije.

Bolgarsko sodišče, ki odloča o njuni tožbi, je Sodišče EU prosilo za razlago direktive o postopkih za pridobitev mednarodne zaščite ter direktive, ki določa pogoje za pridobitev mednarodne zaščite ali statusa begunca za osebe brez državljanstva ali državljane tretjih držav. Po slednji tisti, ki so registrirani pri UNRWA, v EU ne morejo dobiti statusa begunca. Vendar pa so v primeru, da jim zaščita UNRWA iz katerega koli razloga preneha, avtomatično upravičeni do statusa begunca.

Sodišče v Luxembourgu je ugotovilo, da je treba glede na splošne življenjske pogoje na območju Gaze v času odločitve upoštevati, da je Palestinkama potekla zaščita pri UNRWA, zato jima morajo odobriti status begunca. Izjema je, če ne izpolnjujeta pogojev, na primer če sta v preteklosti zagrešili kaznivo dejanje. Sodišče še meni, da velja, da je zaščita UNRWA potekla, kadar agencija osebam brez državljanstva, ki živijo na območju njenega delovanja, ne more zagotoviti dostojnih življenjskih pogojev ali minimalnih varnostnih pogojev. V zvezi s tem sodišče ugotavlja, da so se zaradi vojne v Gazi znatno poslabšale tako življenjske razmere v palestinski enklavi kot zmožnost UNRWA, da opravlja svojo misijo.

V Sloveniji Golobova vlada že razmišlja, da bi uvozila skupine migrantov iz Gaze.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine