11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Noro: sedaj že Nemčija na zatožni klopi zaradi Gaze!

Piše: G. B. 

Potem ko je Južnoafriška republika obtožila Izrael pred mednarodnim kazenskim sodiščem, češ da gre za genocidno državo, sedaj prihaja na dan nova bizarnost. 

Nikaragva je pred Meddržavnim sodiščem v Haagu (ICJ) sprožila postopek proti Nemčiji, ki ji očita, da pomaga pri genocidu na območju Gaze, ker podpira Izrael in je ustavila financiranje agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA). Od sodišča tudi zahteva, naj proti Nemčiji uvede začasne ukrepe, so danes še sporočili z ICJ.

Nikaragva trdi, da Nemčija z zagotavljanjem politične, finančne in vojaške podpore Izraelu ter z ukinitvijo sredstev za UNRWA spodbuja izvajanje genocida. Očita ji še, da ni izpolnila svoje obveznosti, da stori vse, kar je mogoče, da bi preprečila izvajanje genocida, je sodišče zapisalo v sporočilu za javnost.

Nikaragva še navaja, da ima vsaka pogodbenica konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida dolžnost, da v skladu s konvencijo stori vse, kar je mogoče, da se prepreči izvajanje genocida. Poudarja, da od oktobra lani obstaja priznana nevarnost genocida nad palestinskim ljudstvom, kar je usmerjeno predvsem proti prebivalstvu območja Gaze.

Od sodišča tudi zahteva, naj proti Nemčiji uvede začasne ukrepe.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine