0.2 C
Ljubljana
petek, 28 januarja, 2022

Noro: republikanska kongresnica se je znašla pred sodiščem, ker je na twitterju blokirala predstavnico demokratov

Avtor: A. S.

Proti novoizvoljeni republikanski kongresnici Lauren Boebert je bila v ameriški zvezni državi Kolorado vložena tožba zato, ker je na Twitterju blokirala bivšo državno predstavnico demokratov Bri Buentello. Obtožena je, da je s tem kršila njeno pravico do svobode govora.

V obtožnici je zapisano, da je »Buentello zaskrbljena državljanka in sledilka Boebertove, katero je na družbenem omrežju kritizirala«. Tožbo je vložil denverski odvetnik, ki se ukvarja z državljanskimi pravicami. Boebertovi očitajo tudi, da je s svojim dejanjem oponašala svojega »avtoritarnega heroja« Donalda Trumpa.

Lauren Boebert je Buentellovo blokirala na svojem osebnem in ne uradnem računu, vendar pa odvetnik trdi, da je zaradi tega, ker Boebert uporablja tudi ta račun, da objavlja svoja politična stališča, nezakonito, da nekomu prepreči sledenje ali spremljanje njenih objav. Dodal je da s tem Boerbert preprečuje Buentellovi » pristop do informacij, ki so dostopne le na tem računu«. Zaradi načina uporabe tega računa, gre za »pomemben vir novic o njeni funkciji in o vladi ZDA«. Boebertova zaenkrat obtožbe ni komentirala.

Ta tožba pa je le zadnja od »kontroverznosti«, ki obkrožajo Lauren Boebert. V preteklosti je bila za kratek čas suspendirana na svojem Twitter računu, ker je delila novice o tem kako so demokrati ukradli volitve 2020.

Bri Buentello, ki je vložila tožbo je Boebertovo označila za »belo supremacistko in fašistko«.

V Koloradu je bilo v preteklosti že vsaj štiri sodnih poravnav, ki so izvirale iz tega, da so izvoljeni predstavniki nekoga blokirali na Twitterju, vendar pa zaenkrat nobeno sodišče še ni specifično prepovedalo takšne prakse. So pa nekatera sodišča v drugih zveznih državah razsodila, da je blokiranje uporabnikov iz strani izvoljenih predstavnikov protiustavno, saj jim s tem omejujejo njihove pravice sodelovanja v zadevah vlade.

Zadnje novice

Sorodne vsebine