1.9 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Noro: Medvedjev grozi z napadom na nemške tovarne in britanske vojake

Piše: Nova24tv.si

Nemški politični vrh se že nekaj časa preigrava z idejo, da bi Ukrajini doniral rakete dolgega dosega “Taurus”. Podobno donacijo je že pred časom opravila Velika Britanija, ki je Ukrajini donirala izstrelke “Storm Shadow”. Dimitrij Medvedjev, namestnik vodje ruskega varnostnega sveta, sedaj grozi, da bi tovarne, ki proizvajajo izstrelke “Taurus”, lahko postale “legitimna tarča” ruske vojske. 

Medvedjev se je odzival na poziv Marie-Agnes Strack-Zimmermann predsednice odbora za obrambo v nemškem Bundestagu. Ta je pozvala nemško vlado, da rakete dolgega dosega vendarle doniral, saj ima Ukrajina pravico napadati tarče tudi na ozemlju Ruske federacije. Medvedjev zato prepričan: “V tem primeru bodo napadi na nemške obrate, kjer te rakete izdelujejo, popolnoma v skladu z normami mednarodnega prava.”

Medvedjev je grozil tudi Veliki Britaniji, potem ko je britanski obrambni minister Grant Sapps dejal, da bo njegova država razširila svoj program usposabljanja za ukrajinske vojake ter prenesla usposabljanje in proizvodnjo vojaške opreme v Ukrajino. Velika Britanija je sicer že prej donirala rakete “Storm Shadow”, kar ni izzvalo napada na otok.

Izstrelek dolgega dosega Taurus. Vir: Wikipedia

Tokrat ruski politik sicer ni grozil britanskim proizvodnim kapacitetam, temveč inštruktorjem britanske vojske, ki bodo morda vstopili v Ukrajino, poroča Fox News. “(To bo) njihove inštruktorje spremenilo v zakonito tarčo naših oboroženih sil … pri čemer se popolnoma zavedamo, da bodo neusmiljeno uničeni. In ne kot plačanci, temveč kot britanski Natovi specialisti,” je zapisal Medvedjev na Telegramu.

Sunak umirja žogico
Britanski predsednik vlade Rishi Sunak pa je nato umiril debato, poroča Fox News. Možnosti napotitve britanskih inštruktorjev v Ukrajino v prihodnosti sicer ni izključil. “Obrambni minister je rekel, da bi bilo morda nekega dne v prihodnosti možno, da nekaj tega usposabljanja opravimo v Ukrajini,” je Sunak povedal novinarjem na začetku letne konference vladajoče konservativne stranke v Manchestru. In še: “Toda to je nekaj za dolgoročno, ne tukaj in zdaj. Ni britanskih vojakov, ki bi bili poslani v boj v trenutnem konfliktu.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine