15.9 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

[Ni za občutljive] Romunija: Medvedi so pričeli iz grobov odkopavati trupla

Tako kot v Sloveniji, se tudi v Romuniji lovci soočajo s številnimi omejitvami pri opravljanju svoje vloge, takratna socialistična oblast pa je celo podlegla pritiskom protilovskih aktivistov in aktivistov za pravice živali in za 4 leta so prepovedali lov na rjavega medveda. Kot pričajo fotografije z družbenih omrežij, so posledice naravnost katastrofalne, zgodile so se smrtne žrtve, med drugim so medvedi pričeli celo iz grobov odkopavati trupla, velik davek pa plačujejo tudi živinorejci. Tudi v Sloveniji se prebivalci podeželja po stopnjevanju rasti napadov zveri na živino bojijo za svojo varnost in varnost svojih otrok, v hladnejših mesecih bodo zveri po vsej verjetnosti pričele hrano iskati tudi blizu naseljem.

Zaradi pritiskov protilovskih aktivistov in aktivistov za pravice živali je Romunija za kar štiri leta prepovedala lov na rjavega medveda. V Romuniji in zlasti v Transilvaniji je večja populacija rjavega medveda kot v celotni preostali Evropi skupaj in v zadnjih letih je konflikt med to zverjo in človekom presegel vse meje. Po družbenih omrežjih so zdaj zaokrožile fotografije rezultata protilovske propagande, s katastrofalnimi posledicami. Prikazujejo namreč žrtev napada rjavega medveda, ki je v napadu umrla, truplo pa je bilo najdeno povsem iznakaženo.

Medvedi so pričeli iz grobov odkopavati trupla

Medvedov je v Romuniji že toliko, da so pri iskanju hrane pričeli oblegati celo pokopališča, na katerih iz grobov izkopljejo trupla in jih pojedo.

Foto: Facebook

Število napadov medveda na živino se v Romuniji povečujelike izgube zaradi napadov medveda Romunija beleži tudi na področju živinoreje, saj se v zadnjem času rast števila napadov na živino le še stopnjuje.

Foto: Facebook

Si tega res želimo tudi pri nas?

Tudi pri nas se lovci pri svoji vlogi soočajo s številnimi nerazumnimi omejitvami s strani države, medtem pa se populaciji medvedov in volkov nezadržno širita, v zadnjem času vse več težav povzroča tudi šakal. V zvezi s tem je po Sloveniji potekalo že kar nekaj odmevnih protestov, na katerih so udeleženci pozivali ministra za okolje Simona Zajca in ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec ter nenazadnje premierja Marjana Šarca, naj ukrepajo, a do sedaj prebivalci podeželja niso naleteli na posluh. Ker se bližajo hladnejši meseci in s tem pomanjkanje hrane v divjini se ljudje upravičeno bojijo, da bodo zveri pričele napadati tudi ljudi, zlasti se pri tem bojijo za varnost otrok.

Protest proti slabemu gospodarjenju s populacijo rjavega medveda pred Ministrstvom RS za okolje in prostor (Foto: STA)

Rok Krajnc

 

 

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine