10.9 C
Ljubljana
torek, 27 septembra, 2022

Ni miru v Ukrajini, v zvezi Nato so zelo zaskrbljeni

Piše: C.R.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je zagotovil solidarnost Ukrajini, potem ko so se znova zaostrile razmere v konfliktu z Rusijo. Ob tem ni navedel možnosti vojaške podpore. Je pa Kijev danes pozval Nato, naj pošlje Rusiji pravo sporočilo, s tem da Ukrajini odpre pot v severnoatlantsko povezavo, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Predsednika Volodimirja Zelenskega sem poklical, da sem mu izrazil resno zaskrbljenost glede ruskih vojaških aktivnosti v in ob Ukrajini ter trajajočega kršenja dogovora o prekinitvi ognja,” je povedal Stoltenberg.

Zagotovil je še, da Nato podpira suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine in namerava še naprej tesno sodelovati z njo.

Zelenski pa je pozval Nato, naj pospeši prošnjo Ukrajine za članstvo. Kijev je zavezan obrambnim reformam, ki jih je zahteval Nato, je tvitnil Zelenski po pogovoru.

“Ampak reforme same ne bodo ustavile Rusije,” je dodal. Prepričan je namreč, da je edina pot za končanje spopadov na vzhodu Ukrajine članstvo v Natu.

Kremelj pa je danes ocenil, da članstvo Ukrajine v zvezi Nato ne bo pomagalo pri razrešitvi konflikta. “Močno dvomimo, da bo to pomagalo Ukrajini rešiti domače probleme,” je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. “Z našega vidika bo le še poslabšalo razmere,” je dodal.

Mednarodna skupnost je zaskrbljena zaradi poročil o domnevni krepitvi ruske vojaške prisotnosti v bližini Ukrajine, kjer že sedem let divja konflikt na vzhodu države med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti. Po oceni Združenih narodov so spopadi terjali že več kot 13.000 življenj.

V preteklih tednih je kljub dogovoru o prekinitvi ognja prišlo do več smrtnih spopadov na vzhodu Ukrajine. Od začetka leta je umrlo najmanj 24 ukrajinskih vojakov, separatisti pa poročajo o okoli 23 ubitih.

Posredovanje Nata v konfliktu se zdi malo verjeten, saj Ukrajina ni del povezave. Možno pa je, da bi lahko posamezne članice Nata ob zaostritvi razmer ponudile podporo Kijevu. Ameriški predsednik Joe Biden je nedavno zagotovil Zelenskemu neomajno podporo. Predstavniki članic Nata so sicer prejšnji teden razpravljali o razmerah v Ukrajini, podrobnosti pogovorov niso znane.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine