13.8 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Nevihta Eunice: Več kot ducat mrtvih zaradi viharjev, ki so zajeli severno Evropo

Piše: C. R.

Nevihta Eunice je v soboto še naprej divjala po severozahodni Evropi in povzročila najmanj 14 smrtnih žrtev za seboj pa pustila veliko gmotno škodo in obsežne prekinitve oskrbe z električno energijo.

Nevihta, ki se je razvila nad Irsko je v petek prešla del Združenega kraljestva nato severno Francijo in države Beneluksa nato pa nadaljevala pot proti Danski in Nemčiji. Nevihta je prizadela velik del severne Nemčije, kjer je bil razglašen rdeči alarm, ki je bil kasneje preklican. Tiskovni predstavnik Deutsche Bahn je povedal, da je bilo poškodovanih več kot 1.000 kilometrov železniških prog večinoma zaradi podrtih dreves.

Nemška meteorološka služba je pred tem opozorila na nevihtne sunke vetra s hitrostjo več kot 100 km/h in dejala, naj se ljudje izogibajo bivanju na prostem. Več sto letov, vlakov in trajektov je bilo odpovedanih v severozahodni Evropi saj je manj kot 48 ur po nevihti Dudley v kateri je na Poljskem in v Nemčiji umrlo najmanj šest ljudi, pihal močan veter Eunice. Od 13 smrtnih žrtev, ki so jih zabeležili zaradi Eunice sta dve umrli na Poljskem in v Nemčiji, štiri na Nizozemskem, tri v Angliji, dve v Belgiji in na Irskem. Veliko teh smrtnih žrtev je posledica dreves, ki so padla na vozila. Po podatkih policije v belgijskem mestu Gent je 37-letni moški v soboto podlegel poškodbam potem, ko ga je prejšnji dan v glavo udaril sončni panel. Po podatkih lokalnih oblasti je bilo v soboto na Poljskem brez elektrike milijon domov, prekinjenih pa je bilo tudi več železniških povezav. Na Nizozemskem so v glavnem mestu Haag evakuirali več deset hiš saj so se bali, da bi se lahko zrušil zvonik cerkve. Nizozemsko železniško omrežje je bilo moteno, prekinjena je bila tudi povezava Thalys Amsterdam-Bruselj po besedah tiskovnega predstavnika pa naj bi jo ponovno vzpostavili popoldne.

Viharni veter je odnesel del strehe nogometnega stadiona ADO Den Haag in raznesel ostanke strehe. V Belgiji je po podatkih družbe Infrabel večina prog po večjih nočnih popravilih v soboto obratovala. Na severu Francije je bilo zabeleženih približno trideset poškodovanih v prometnih nesrečah povezanih z vetrom, padci ali padajočimi materiali. V soboto zjutraj je bilo brez elektrike še približno 37.000 domov prekinjene pa so bile tudi nekatere regionalne železniške povezave. Močni sunki vetra in visoka plima so vzbudili strah pred poplavami zlasti ker je bilo pričakovati močno deževje.

Promet s trajekti čez Rokavski preliv je bil prekinjen v petek je bilo odpovedanih na stotine letov, prizadet je bil tudi cestni in železniški promet. V zahodni Bretanji so zabeležili valove, ki so ponekod presegali devet metrov medtem, ko so sunki vetra na Cape Gris-Nezu na severu dosegli hitrost 176 km/h. Po podatkih britanskega meteorološkega urada naj bi čiščenje v Združenem kraljestvu oviral nov vihar, ki naj bi bil v nekaterih delih države kljub temu manj močan. V soboto je do sredine dneva brez elektrike ostalo najmanj 226.000 gospodinjstev. Na otoku Wight je bil zabeležen neverjeten sunek s hitrostjo 196 km/h v notranjosti države, tudi na londonskem letališču Heathrow pa so izmerili več kot 110 km/h. Britanska meteorološka služba je nad južnim Walesom in južno Anglijo, vključno z Londonom razglasila najvišjo rdečo stopnjo nevarnosti. To je prvič, da je britanska prestolnica dosegla to stopnjo opozorila od uvedbe tega sistema leta 2011.

Vir: euronews.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine