14.5 C
Ljubljana
sobota, 28 maja, 2022

Neverjetno! Kitajci uvajajo nov družbeni (totalitarni) eksperiment: njihovo preživetje bo odvisno od števila točk!

Kitajska vlada se je odločila uvesti strašljiv nadzor nad državljani. Glede na njihov “prispevek k družbi” jim bo dodeljeno določeno število točk, od števila točk pa bo neposredno odvisna kakovost njihovega življenja. Mnogi že komentirajo, da gre za realizacijo Orwellovega leta 1984, drugi pa pravijo, da gre za največji projekt nadzora nad ljudmi v zgodovini človeštva.

 

Točke, z dodeljevanjem katerih bo država nagrajevala svoje državljane in jih kaznovala z njihovim odvzemanjem, so poimenovali družbeni kredit. Višina družbenih kreditov bo tako odvisna od tega, kako primerno se bo nekdo obnašal po oceni vladajoče Komunistične partije. Pričakuje se, da bo upoštevan vsak vidik življenja posameznika: prebivalci bodo tako lahko kaznovani za deljenje novic, nenaklonjenih vladi, po družbenih omrežjih, dostop do prepovedanih spletnih strani, uporabo zasebnega virtualnega omrežja (VPN), ki državljanom omogoča anonimno brskanje po spletu, ali kajenje v prostorih, kjer je to sicer prepovedano. Index še poroča, da bodo državljani nagrajeni z boljšo obravnavo v hotelih in na letališčih, s hitrejšo obravnavo v okviru zdravstvenega sistema, hitrejšim vpisom na univerze, popusti za nakupe izdelkov in z boljšimi delovnimi mesti ter posledično boljšim finančnim stanjem. Nasprotno pa bo režim kaznoval vse tiste z nižjim številom točk, in sicer s prepovedjo potovanja v tujino, prepovedjo zaposlovanja v državnih podjetjih in v javni upravi ali pa z neodobritvijo kredita na banki.

Nadzor nad državljani bo izvajan s pomočjo visoke tehnologije
Najbolj srhljiv pa je način nadzora nad državljani ter kako bodo ti zbirali točke. Na višino točk bodo namreč vplivali vsi vidiki posameznikovega življenja, kot so ocene iz šole, bančni izpiski, zdravstveno stanje, v sistem pa se bo vse beležilo avtomatsko. Nadalje bodo s sistemom povezane aplikacije na mobilnih telefonih in računalniški programi, kjer bo tudi posameznikov digitalni odtis vplival na višino točk, nadzor nad posamezniki pa bodo opravljali tudi s sledenjem kreditnim karticam – tako bodo oblasti na primer vedele, koliko alkohola kdo popije in kakšno hrano uživa. Po vsej državi bo 200 milijonov kamer nenehno nadzorovalo državljane, opremljene pa bodo s programsko opremo za prepoznavanje obraza, tako da bodo oblasti kadarkoli v živo lahko spremljale premikanje in aktivnosti posamezne osebe. Pri tem jim bo v pomoč tudi geo-tagging oziroma označevanje geografske lokacije posamezne osebe prek njenega mobilnega telefona.

Sorodne vsebine