21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Neverjetno! Juncker še kar bluzi glede nadaljnjega sprejemanja migrantov ter o migrantskih kvotah

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes pred začetkom neformalnega vrha EU v avstrijskem Salzburgu znova pozval k večji solidarnosti med državami članicami glede migracij.

 

“Nekatere sprejemajo begunce. Tiste, ki tega ne želijo ali ne morejo, čeprav bi to morale storiti, pa morajo storiti korak k solidarnosti,” je poudaril Juncker. “V Evropi potrebujemo solidarnost, to niso le prazne besede,” je še dejal pred delovno večerjo voditeljev unije, na kateri naj bi bile v ospredju prav migracije.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, pa je izrazil željo, da bi se glede migracij na vrhu osredotočili na tisto, glede česar se članice strinjajo. To je predvsem na vprašanje varovanja zunanjih meja unija, čeprav, kot je priznal, tudi pri tem obstajajo razhajanja med članicami glede reforme agencije Frontex, ki jih je še treba rešiti.

Nekatere države imajo po besedah avstrijskega kanclerja tudi pomisleke glede obvezne registracije migrantov. Kurz je tudi znova podprl Junckerjev predlog, da bi Frontex do leta 2020 kadrovsko okrepili na 10.000 pripadnikov in razširili mandat agencije.

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je ob prihodu na delovno večerjo izpostavila zaščito zunanjih meja unije, a za migracijsko politiko je po njenem ključno sodelovanje z afriškimi državami.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini je ob prihodu na vrh dejala, da je po preverjanju pri članicah unije ugotovila, da se strinjajo, da je treba nadaljevati operacijo Sophia v Sredozemskem morju. Ni pa enotnega stališča, kako rešiti vprašanje izkrcavanja migrantov, rešenih na morju.

Mogherinijeva je izrazila prepričanje, da je z odgovornostjo in solidarnostjo mogoče najti razumno rešitev ter menila, da bodo voditelji unije glede tega storili korak naprej.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je bil popoldne v izjavi pred vrhom kritičen do članic, ki glede migracij valijo krivdo druga na drugo. “Ne moremo biti več razdeljeni na tiste, ki želijo rešiti vprašanje migracij, in tiste, za katere je to politična igra,” je še dejal.

Skratka, čisto sprenevedanje, kajti Evropska komisija bi morala jasno izreči, da so meje za migrante zaprte.

Zadnje novice

Sorodne vsebine