10.5 C
Ljubljana
torek, 21 septembra, 2021

Neverjetno: Etiopijski džihadistki, ki je pomagala napadalcem v Londonu, je bila dodeljena pravna pomoč v višini kar 1,4 milijona angleških funtov!?

Potem, ko je nekdanja manekenka, ki se je spreobrnila v džihad, končala za zaporniškimi rešetkami zaradi pomoči bombašem v terorističnem napadu v Londonu leta 2005, je prišla na plano informacija, da ji je je bila tekom sojenja, kjer se je želela izogniti pravici, dodeljena pravna pomoč v višini kar 1,4 milijona angleških funtov. 

35-letna Mulu Girma je prejela še več tisoč funtov za svoj boj za človekove pravice, da je lahko ostala v Veliki Britaniji, namesto, da bi bila  deportirana v svojo rodno Etiopijo. Glede na količino denarja, ki ji je bila izplačana, je ta dobila precej več kot oškodovani na račun katastrofalnega napada.

Uničila tudi dokaze
Girma, hčerka katoliškega diplomata, se je kot deklica preselila v London. Protiteroristična policija jo je aretirala potem, ko je ta 21. julija sodelovala pri neuspelem poskusu terorističnega napada na potnike podzemne železnice, torej dva tedna po napadu 7. julija v katerem je umrlo 52 ljudi. Tri leta kasneje je bila obsojena na desetletno zaporno kazen, ker je ta pomagala svaku Hussainu Osmanu, da bi lahko zbežal iz Londona. Ta je namreč oskrbela njegove rane kot tudi uničila dokaze.

The Sun je sedaj razkril, da je Girma prejela kar 1,4 milijona angleških funtov pravne pomoči v sodnem postopku leta 2008. Obstaja prepričanje, da se je izognili deportaciji na podlagi argumenta, da bi bilo ob vrnitvi v domovino kršene človekove pravice. Obsodba Girme je bila na račun pritožbe zmanjšana na pet let, zato je bila ta leta 2013 izpuščena na prostost.

Čez nekaj mesecev se je prijavila na prosto delovno mesto pri svetu Southwark v južnem Londonu, pri čemer je ta morala podrobno izpolniti prijavni obrazec. Glede na to, da je ta odkljukala, da ima za seboj kriminalno preteklost, bi se morali prižgati rdeči alarmi, pa se niso, poroča Daily Mail. Izvedena ni bila nobena preiskava, zato ta ni izdala, da je bila obsojena na podlagi Zakona o terorizmu. Tako je ta brez težav pričela z delom asistentke za pomoč strankam, brez nadaljnjih pregledov pa je celo napredovala v analitičarko sistemov in uspešnosti, znašla pa se je celo na naslovnici reviji sveta.

Hana Murn/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine