12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Neuspeh pogovora med Trumpom in Kimom? Severna Koreja razmišlja o prekinitvi jedrskih pogajanj z ZDA

Severna Koreja po neuspešnih pogovorih med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom v Hanoju razmišlja o prekinitvi pogajanj o jedrski razorožitvi z ZDA, je po poročanju tujih tiskovnih agencij izjavila namestnica severnokorejskega zunanjega ministra Choe Son-hui.

 

Severnokorejska diplomatka je za neuspeh drugega vrha Trump-Kim konec februarja v Hanoju okrivila ameriško stran. “Nobenega namena nimamo popustiti ameriškim zahtevam v kakršnikoli obliki, prav tako nismo pripravljeni sodelovati v pogajanjih takšne vrste,” je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass v Pjongjangu dejala Choe Son-hui.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo in Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton sta “ustvarila ozračje sovražnosti in nezaupanja ter onemogočila konstruktivna prizadevanja v pogajanjih med voditeljema Severne Koreje in ZDA”, je izjavila visoka severnokorejska predstavnica.

Po njenih besedah bo Kim Jong-un kmalu uradno sporočil, kakšne ukrepe bo sprejela njegova država.

Choejeva je še dejala, da je Washington izpustil odlično priložnost, ter opozorila, da bi Kim lahko razmislil o preklicu moratorija na raketne izstrelitve in jedrske poskuse.

“Želim jasno povedati, da bo gangstersko obnašanje ZDA na koncu ogrozilo situacijo,” je opozorila, a dodala, da so osebni odnosi med voditeljema še vedno dobri in da je kemija med njima “skrivnostno čudovita”, navaja ameriška tiskovna agencija AP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine