15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Neuradni izidi volitev na Hrvaškem potrdili: HDZ ostaja vodilna stranka, Plenković premier tudi v prihodnjih štirih letih

Piše: C. R. 

Na parlamentarnih volitvah na Hrvaškem neuradni delni izidi kažejo prepričljivo prednost desnosredinski HDZ pred zasledovalci iz levosredinske koalicije z SDP na čelu. Po preštetih 80,7 odstotka glasov ima HDZ 60 poslanskih mandatov, SDP s partnerji pa 42. Sledijo Domovinsko gibanje, Most in Zmoremo!.

Desno Domovinsko gibanje s partnerji ima glede na delne neuradne izide 14 poslanskih mandatov. Sledita desni Most s partnerji, ki ima po teh izidih 11 mandatov, in levo-zelena platforma Zmoremo! z desetimi mandati. Petodstotni parlamentarni prag so po dosedanjih izidih prestopili še Istrski demokratski zbor (IDS) s tremi mandati, Neodvisna platforma Sever (NPS) predsednika medžimurske županije Matije Posavca z dvema mandatoma in Fokus z enim mandatom. Še osem poslanskih mest je predvidenih za poslance narodnostnih manjšin, ki so doslej praviloma sodelovali z vladajočo večino. Za sestavo vlade je potrebna podpora najmanj 76 poslancev v 151-članskem hrvaškem saboru. Volilna udeležba je bila približno 62-odstotna. Neuradni delni izidi kažejo še večjo prednost HDZ pred tekmeci, kot so kazali izidi vzporednih volitev, ki so jih objavili po zaprtju volišč ob 19. uri.

HDZ močnejša kot celotna hrvaška levica

V volilnem štabu HDZ je po poročanju hrvaških medijev ob objavi prvih delnih neuradnih izidov zavladalo veselje, slišati pa je bilo tudi ploskanje in skandiranje. “HDZ je osvojil več mandatov kot vsa levica skupaj, kar je odličen rezultat,” je dejal vidni član stranke in aktualni notranji minister Davor Božinović za Novo TV, minister za gradbeništvo in nekdanji vodja poslanske skupine HDZ v saboru Branko Bačić pa je za televizijo N1 povedal, da so več kot zadovoljni. V HDZ so prepričani tudi, da bodo sestavili novo vlado.

Za poraženca volitev po mnenju analitikov velja SDP, ki je po dosedanjih izidih dobil le en mandat več kot pred štirimi leti, in to kljub vključitvi predsednika Zorana Milanovića v volilno tekmo kot neuradnega premierskega kandidata stranke.

“Rezultati bi bili lahko boljši,” je za hrvaški spletni portal Index.hr izjavil član SDP Siniša Hajdaš Dončić. Pri tem je ocenil, da je Milanović del volivcev mobiliziral, da so volili za SDP, del pa, da so volili za HDZ. Nezadovoljstvo nad rezultati so za hrvaške medije izrazili tudi nekateri drugi člani stranke, Davor Matijević iz splitskega SDP pa je dejal, da bi vodstvo stranke moralo prevzeti odgovornost. “Krivi smo vsi. Ni kriv samo Peđa Grbin, ampak celotno vodstvo,” je ocenil za Index.

Z rezultati so bili izjemno zadovoljni v desnem Domovinskem gibanju. “Domovinsko gibanje je tretja najmočnejša stranka na Hrvaškem,” je v svojem govoru dejal predsednik stranke Ivan Penava. Ocenil je, da bodo s koalicijskimi partnerji pomemben faktor na hrvaški politični sceni.

Plenković že danes začenja koalicijska pogajanja

Predsednik hrvaške vlade in stranke HDZ Andrej Plenković je po prepričljivi relativni zmagi na parlamentarnih volitvah napovedal, da bodo že danes začeli koalicijska pogajanja, ter k sodelovanju povabil stranke, ki niso izključujoče. Po več kot 90 odstotkih preštetih glasov je HDZ osvojila 60 mandatov ali 18 več od zasledovalke SDP. Plenković je v zagrebški hotel Westin, kjer je HDZ pričakala izide, prišel šele, ko so bile preštete skoraj vse glasovnice. Pred zbrane je tako kot pred štirimi leti stopil ob zvokih pesmi Eye of the Tiger. V svojem govoru je izpostavil, da je HDZ tretjič prepričljivo zmagala na parlamentarnih volitvah. “Jutri gremo v oblikovanje parlamentarne večine, da bi sestavili našo tretjo vlado,” je sinoči napovedal.

“Želim čestitati vsem drugim strankam, ki jih je HDZ na teh volitvah premagala,” je dodal in k sodelovanju pozval stranke, ki niso izključujoče. “Skrbeli bomo za interese hrvaške države, država pa ima en ključen interes. Krepitev trdne politične stabilnosti, oblikovanje nove parlamentarne večine, oblikovanje nove vlade, le tako lahko zagotovimo kakovostno prihodnost za hrvaške državljane,” je še izjavil.

Po preštetih 93,06 odstotka glasov je HDZ prejela 60 poslanskih mandatov ter še vse tri mandate, ki prihajajo od diaspore. Za poraženko volitev velja levosredinska koalicija z SDP na čelu, ki je po teh izidih dobila 42 poslanskih mandatov. Predsednik SDP Peđa Grbin poraza ni priznal, je pa priznal to, da so rezultati slabši od pričakovanih.

“Ti rezultati zagotovo niso takšni, kakršne smo pričakovali, a so pokazali, da dve tretjini državljanov želita spremembo. Mi jih ne bomo jih izneverili. Ni konec,” je izjavil Grbin. Dodal je, da so pred njimi dnevi, meseci pogovorov, ki bodo privedli do spremembe. “Od jutri se začenjajo pogovori s tistimi, ki so do včeraj govorili, da s HDZ ne bodo sodelovali,” je napovedal.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine