1.7 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Netanjahu: Veleposlaništvo bo v Jeruzalem prestavila tudi Brazilija

Brazilija bo zagotovo prestavila svoje veleposlaništvo v Izraelu v Jeruzalem, vprašanje je le, kdaj, je danes v Riu de Janeiru dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu. “Ne gre za vprašanje, ali, ampak kdaj,” njegove besede povzemajo brazilski mediji.

Netanjahu je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da mu je prestavitev veleposlaništva v petkovem pogovoru obljubil novoizvoljeni brazilski predsednik Jair Bolsonaro.

Bolsonaro bo prisegel v torek, Netanjahu pa je en od tujih dostojanstvenikov, ki so se odzvali vabilu na slovesnost. Gre za prvi obisk kateregakoli izraelskega premierja v Braziliji.

Novembra je Bolsonaro napovedal, da bo sledil zgledu ameriškega predsednika Donalda Trumpa in veleposlaništvo svoje države v Izraelu preselil s Tel Aviva v Jeruzalem. Kasneje je sicer izjavo omilil in poudaril, da “še nič ni odločeno”.

Veliki brazilski proizvajalci mesa se bojijo, da bi selitev veleposlaništva lahko ogrozila milijardo ameriških dolarjev vreden brazilski izvoz v arabske države.

Bolsonaro in Netanjahu sta v petkovih pogovorih izpostavila bratski odnos, ki bo okrepil vojaško, gospodarsko, tehnološko in kmetijsko sodelovanje med državama. Takoj po srečanju v petek noben od njiju v izjavi za novinarje sicer ni omenil vprašanja veleposlaništva.

Zadnje novice

Sorodne vsebine