7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Nemško-francoski predlog: 500-milijardni sklad za zagon gospodarstva EU po pandemiji covida-19

Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde in Italija sta se danes pozitivno odzvali na nemško-francoski predlog o 500-milijardnem skladu za zagon gospodarstva EU po pandemiji covida-19. Lagardova je ocenila, da je predlog ambiciozen, ciljno usmerjen in dobrodošel. Italijanski premier Giuseppe Conte meni, da gre za prvi pomemben korak.

V pogovoru za več medijev, tudi za nemški Handelsblatt, je Lagardova ocenila, da je pandemija evroobmočju povzročila velik gospodarski šok, ki ga je po njenih besedah potrebno nasloviti odločno, tako da bodo posamezna gospodarstva kar najhitreje okrevala, s čimer se bo mogoče izogniti socialni krizi.

“Naši scenariji predvidevajo recesijo od pet do 12 odstotkov za evroobmočje v letošnjem letu, osrednja predpostavka pa je osem odstotkov. Naše projekcije bomo preverili 4. junija, v najslabšem primeru pričakujemo, da bo bruto domači proizvod v drugem četrtletju padel za 15 odstotkov,” je še dejala Lagardova.

Opozorila je tudi, da je dejansko zelo težko oceniti posledice ponovnega odpiranja po omejitvah, ki so jih zaradi novega koronavirusa sprejele posamezne države, sploh če je potrebno vključiti predvidevanja o drugem valu pandemije jeseni letos. “Verjeten pa je en dejavnik: Če bo prišlo do drugega vala, bi morale biti njegove gospodarske posledice manj hude, saj izkušnje obrodijo sadove,” je še dejala.

V pogovoru je predsednica ECB tudi zavrnila, da bi obstajala nevarnost, da bi zaradi sedanje gospodarske krize kot posledice pandemije razpadlo evroobmočje.

“Tokrat ne gre za finančno in nepremičninsko krizo, ki bi se prenesla na celotno gospodarstvo, niti ne gre za krizo, v katero se je kaka država pogreznila, ker je uporabila slabo mešanico gospodarske politike. Gre za simetričen šok, ki hkrati prizadene vsa gospodarstva. Da bi zavarovali zdravje Evropejcev, so se politiki odločili za delno zaustavitev gospodarstev. Zaradi tega je pomembno, da vse države začnejo z zagonom ob dobrih pogojih in z uporabo vseh razpoložljivih instrumentov,” je še dejala.

Italijanski premier Conte pa je na Twitterju objavil, da je nemško-francoski predlog prvi pomemben korak v smeri, ki jo je predlagala Italija.

“Da bi premagali krizo, da bi podprli podjetna in družine, je potrebno zgraditi Recovery Fund. Zaupamo v to, da bo iz Evropske komisije prišel ambiciozen predlog,” je še zapisal predsednik italijanske vlade.

Nemčija in Francija sta v ponedeljek predlagali 500 milijard evrov težak sklad za ponoven zagon gospodarstva EU, ki se zaradi pandemije novega koronavirusa sooča z veliko gospodarsko krizo. Sklad bi se financiral z zadolževanjem na trgu v imenu EU, z njim pa bi financirali najhuje prizadete sektorje in regije unije. Državam, ki bi bile deležne pomoči iz sklada, sredstev naj ne bi bilo treba vračati.

Zadnje novice

Sorodne vsebine