9.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Nemški zunanji minister: Združitev Nemčije je bilo darilo Evrope Nemčiji

Nemški zunanji minister Heiko Maas se je Evropejcem zahvalil za prispevek k ponovni združitvi Nemčije in obenem pozval k večji solidarnosti med evropskimi državami. Ta svet potrebuje pogum Evrope iz leta 1989, je prepričan vodja nemške diplomacije.

 

Nemčija 9. novembra obeležuje 30 let od padca Berlinskega zidu, kar je dalo zagon procesu, ki je končno pripeljal do ponovne združitve nekdanjih držav Vzhodne in Zahodne Nemčije 3. oktobra 1990.

“Združitev Nemčije je bilo darilo Evrope Nemčiji,” je Maas zapisal v uvodniku, ki je bil danes objavljen v osrednjih časnikih 26 držav, kot so italijanski Corriere della Sera, španski El Pais in irski The Irish Times, pa tudi v slovenskem Delu.

“In to se je zgodilo ob koncu stoletja, v katerem je Nemčija tej celini prizadejala nepredstavljivo trpljenje,” je dodal.

Jesen 1989 je pokazala, kaj Evropa lahko doseže, če razmišlja zunaj nacionalnih meja, a hkrati so evropska kriza, brexit in spori glede beguncev povzročili nove razpoke.

Evropa lahko preživi globalne izzive, kot so globalizacija in podnebne spremembe samo, če držimo skupaj. “Posamični pozivi iz Ljubljane, Berlina ali Pariza naletijo v Moskvi, Pekingu in vse pogosteje žal tudi v Washingtonu na gluha ušesa.”

“Samo glas Evrope ima odločilno težo,” je prepričan nemški zunanji minister.

Maas je Evropo pozval, naj oblikuje in izvaja skupno politiko v odnosu do držav, kot sta Rusija in Kitajska, evropsko obrambno unijo in prevzame vodilno vlogo v boju proti podnebnim spremembam.

“Ta svet potrebuje pogum Evrope za svobodo, pogum iz leta 1989,” je prepričan Maas. “Upajmo si končno biti Evropejci, delovati kot Evropejci – brez če in ampak!” je še pozval.

Zadnje novice

Sorodne vsebine