12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Nemški zunanji minister za ustavitev prodaje nemškega orožja Savdski Arabiji, dokler se ne bo raziskalo umora novinarja Hašodžija

K celoviti preiskavi umora novinarja Džamala Hašodžija so po priznanju Savdske Arabije, da je ta umrl na savdskem konzulatu v Istanbulu, v soboto zvečer pozvale tudi EU, Francija in Kanada. Nemški zunanji minister Heiko Maas pa je poudaril, da Nemčija ne bi smela odobriti prodaje orožja Rijadu, dokler ne bodo znane vse okoliščine umora.

 

Nemški zunanji minister Maas je za nemško javno televizijo dejal, da ni razlogov, da bi Berlin odobril prodajo, dokler ne bo jasno, kaj se je zgodilo z novinarjem. S tem je pod vprašajem odločitev o prodaji nemških topniških sistemov Savdski Arabiji, poroča Reuters na svoji spletni strani. “Dokler traja preiskava in dokler ne vemo, kaj se je zgodilo, ni nobenega razloga za sprejemanje pozitivnih odločitev o izvozu orožja v Savdsko Arabijo,” je dejal Maas.

Nemčija je septembra odobrila prodajo orožja Savdski Arabiji v vrednosti skoraj 417 milijonov evrov, kažejo podatki nemškega ministrstva za gospodarstvo. S tem je kraljevina, ki izvaja letalske napade v Jemnu in je pod drobnogledom zaradi spornega izginotja savdskega novinarja, po Alžiriji drugi največji kupec nemškega orožja.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je razlago Savdske Arabije o smrti savdskega novinarja Hašodžija sprva označil za verodostojno in pomemben prvi korak, pa je v soboto zvečer poudaril, da s pojasnili Rijada ni zadovoljen. “Nisem zadovoljen, dokler ne dobimo odgovorov,” je dejal in dodal, da še vedno preučuje uvedbo sankcij.

Napovedal je, da naj bi se v kratkem pogovarjal s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Obenem je ocenil, da bi ustavitev prodaje orožja Rijadu naredila več škode ameriškemu gospodarstvu kot Savdski Arabiji, poroča AFP. “Verjamem, da to predstavlja več kot milijon delovnih mest, zato ni konstruktivno, da bi preklicali takšen naročilo,” je dejal.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin pa je ocenil, da je o sankcijah proti Rijadu prezgodaj govoriti. Pojasnilo Rijada o smrti novinarja Kašodžija je “dober prvi korak, ni pa zadosten”, je dejal po poročanju Reutersa. Njegov komentar je zadnji v nizu komentarjev vlade predsednika Trumpa, ki želi kaznovati Savdijce, obenem pa ohraniti dobre odnose s Savdsko Arabijo, vodilno zaveznico ZDA v regiji in največjo svetovno izvoznico nafte.

Mnuchin je ponovno potrdil, da ne bo sodeloval na savdski investicijski konferenci, a dodal, da bo kljub temu potoval v Rijad, kjer bo s savdskimi sogovorniki med drugim razpravljal o skupnih prizadevanjih za preprečevanje terorizma v svetu.

Okoliščine smrti savdskega novinarja Džamala Kasodžija so zaskrbljujoče, zato EU in njeni partnerji vztrajajo pri nujnosti celovite, verodostojne in transparentne preiskave, ki bi razjasnila vse okoliščine umora, posamezniki, ki stojijo za tem, pa odgovarjali, je dejala visoka predstavnica Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini.

Za temeljito preiskavo sta se v soboto zvečer zavzeli tudi Francija in Kanada. Slednja je ocenila, da savdskim pojasnilom “primanjkuje verodostojnosti in konsistentnosti”.

Francija obsoja umor novinarja in zahteva temeljito preiskavo, je poudaril zunanji minister Jean-Yves Le Drian. Potrditev smrti novinarja je po njegovem prepričanju prvi korak pri iskanju resnice, še naprej pa ostajajo odprta številna vprašanja, je opozoril in dodal, da morajo tisti, ki so odgovorni za Kašodžijevo smrt, za to odgovarjati.

Združeno kraljestvo meni, da izjava Rijada o smrti novinarja ni verodostojna, vendar želi nadaljevati odnose z državo, saj je od Savdske Arabije odvisnih na tisoče delovnih mest, je na britanski televiziji BBC dejal britanski minister za brexit Dominic Raab. Po njegovem mnenju odnosov ni smiselno prekiniti, saj bi na ta način izgubili možnost kakršnegakoli vpliva. Britanske opozicijske stranke so medtem v skupnem pismu obsodile oskrbo Savdske Arabije z orožjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Savdska Arabija je po tednih vztrajanja, da je savdski novinar Džamal Hašodži varno zapustil savdski konzulat v Istanbulu, v soboto priznala, da je umrl na konzulatu. Umrl naj bi v pretepu. Priznanje je naletelo na skepso in kritike Zahoda in nevladnih organizacij, vrstijo se pozivi k neodvisni preiskavi smrti kritika Rijada.

Zadnje novice

Sorodne vsebine