8.3 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

Nemški zasuk v desno: CDU prva, AfD druga, hud poraz nemških socialistov in klofuta za kanclerja Scholza; podoben razplet tudi v Avstriji

Piše: C. R. 

Na današnjih evropskih volitvah v Nemčiji so glede na izide vzporednih volitev, objavljene po zaprtju volišč, zmagali opozicijski krščanski demokrati (CDU) s 23,5 odstotka glasov, na drugem mestu je skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) s 16,5-odstotno podporo, na tretjem pa socialdemokrati (SPD) kanclerja Olafa Scholza s 14 odstotki.

CDU ima skupaj s sestrsko CSU, ki je glede na vzporedne volitve dobila šest odstotkov glasov, skupaj 29,5 odstotka glasov.

Na četrtem mestu so Zeleni, ki so v vladni koaliciji s socialdemokrati in liberalci, z 12 odstotki glasov. Liberalci (FDP) so dobili pet odstotkov glasov, kažejo vzporedne volitve.

Levo populistično zavezništvo Sahre Wagenknecht (BSW), ki je bilo ustanovljeno januarja, je na prvih volitvah doseglo 5,5 odstotka glasov.

SPD je primerjavi s parlamentarnimi volitvami leta 2021 izgubila več kot deset odstotnih točk podpore. AfD pa je tokrat zabeležila visoko podporo kljub škandalom, ki so stranko pretresali v zadnjem času.

Nemčija ima v Evropskem parlamentu 96 od skupno 720 sedežev. Volilno pravico ima 60,9 milijona Nemcev, med njimi prvič letos tudi vsi, ki so dopolnili 16 let.

V Avstriji so na evropskih volitvah zmagali  desni svobodnjaki (FPÖ) s 27 odstotki glasov, kažejo izidi vzporednih volitev, objavljeni po zaprtju volišč ob 17. uri. Na drugem mestu je vladajoča ljudska stranka (ÖVP) s 23,5 odstotka, tesno pa jim sledijo socialdemokrati (SPÖ) s 23-odstotno podporo, poročajo avstrijski mediji.

Za Zelene in liberalni Neos je glede na vzporedne volitve glasovalo po 10,5 odstotka Avstrijcev.

Ostali dve stranki, ki sta sodelovali na volitvah, avstrijski komunisti (KPÖ) in Demokratično, nevtralno, avtentično (DNA), sta s tremi in 2,5 odstotka glasov ostali pod štiriodstotnim pragom za izvolitev v Evropski parlament.

Na prejšnjih volitvah v Evropski parlament leta 2019 je največ glasov, 34,55 odstotka, osvojila ÖVP. SPÖ je bila na drugem mestu s 23,9 odstotka, svobodnjake je tedaj podprlo 17,2 odstotka volivcev. Zeleni so dobili 14 odstotkov glasov, Neos pa 8,4 odstotka.

V Avstriji s 6,4 milijona volilnih upravičencev so danes volili 20 evropskih poslancev, saj bo Avstrija v Evropskem parlamentu v novem sklicu pridobila en poslanski sedež. Glasovali so lahko tudi 16- in 17-letniki.

Glede na izide vzporednih volitev naj bi svobodnjaki v novem sklicu Evropskega parlamenta imeli šest sedežev, ÖVP in SPÖ po pet, Neos in Zeleni pa po dva.

“Avstrijci so danes poslali jasen signal, da si s svobodnjaki iskreno želijo pozitivnih sprememb,” je dejal nosilec liste FPÖ Harald Vilimsky v prvem odzivu za avstrijsko tiskovno agencijo APA. Nosilec liste ÖVP Reinhold Lopatka pa je za časnik Der Standard dejal, da stranki žal ni uspelo doseči cilja, da bi ohranila enako število sedežev v Evropskem parlamentu. Glede na vzporedne volitve bo namreč dva izgubila.

Volilno kampanjo so med drugim zaznamovala opozorila pred zasukom v desno v Evropi ter razprave o vojni v Ukrajini in podnebnih spremembah. Svobodnjaki pa so v kampanji med drugim razburili s plakati, na katerih pozivajo k “ustavitvi norosti EU”, na njih pa sta med drugim ob napisu vojno hujskaštvo upodobljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v prisrčnem objemu.

Evropske volitve v Avstriji sicer veljajo za pomemben preizkus pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo predvidoma konec septembra

Izidi volitev in prihodnja sestava 720-članskega Evropskega parlamenta bodo okvirno znani danes po 23. uri, ko se bodo zaprla volišča v vseh članicah EU.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine