6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Nemški socialdemokrati z vse nižjo podporo

Podpora nemškim socialdemokratom (SPD) je v anketah padla že na 16 odstotkov, kar je le še odstotek več kot je imajo skrajni desničarji AfD in je rekordno nizka v zgodovini stranke, poroča agencija dpa. Glavni razlog naj bi bili predvsem dvomi v vodstveno strukturo stranke, še kaže anketa.

Priljubljenost je tudi daleč pod doslej najslabšim izidom SPD na zadnjih parlamentarnih volitvah, kjer je stranka dobila 20,5 odstotka glasov. Koalicijski partnerji iz krščanskodemokratskih vrst CDU/CSO imajo v merjenju javnomnenjskega instituta GMS 34 odstotno podporo.

Podobni so rezultati televizije ARD, kjer ima SPD 17-odstotno podporo, CDU/CSU pa 33-odstotno. Vodja mladih socialdemokratov Kevin Kühnert, ki je bil jasno proti oblikovanju vlade s krščanskimi demokrati, je zato že zahteval, da stranka postane bolj aktivna in jasna v debatah in ne prepusti vsega koalicijskemu partnerju.

Stranka je na zadnjih volitvah dobila zgodovinsko nizko podporo, zaradi česar je odstopil predsednik Martin Schulz, ki ga je z dvotretjinsko podporo v stranki zamenjala Andrea Nahles, a volivci je doslej še niso sprejeli.

Zadnje novice

Sorodne vsebine