13.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Nemški socialdemokrati nočejo izključiti Schröderja

Piše: STA, C. R. 

Iz stranke nemških socialdemokratov (SPD) so danes sporočili, da ni razloga za izključitev nekdanjega nemškega kanclerja Gerharda Schröderja iz stranke zaradi njegovih povezav z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Schröderju ni moč dokazati kršitve, je ugotovila pristojna strankina komisija v mestu Hannover.

Schröder zaradi sodelovanja z ruskimi državnimi podjetji ni kršil strankinih pravil, kar pomeni, da ni podlage za opomin ali celo za izključitev, je sporočila komisija SPD.

Na odločitev se je sicer možno pritožiti v roku dveh tednov. Na zadnji instanci bo o tem odločala pristojna strankina komisija na zvezni ravni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bivši kancler Schröder, ki je bil na položaju med letoma 1998 in 2005, je že leta tarča kritik zaradi sodelovanja z ruskimi energetskimi podjetji in tesnih stikov s Putinom. Kritike na njegov račun so se okrepile med drugim zaradi tega, ker se po začetku ruske invazije na Ukrajino ni takoj odrekel položajem v teh podjetjih. V Nemčiji je bil zaradi tega sicer že ob del svojih privilegijev.

Slišati je bilo tudi pozive strankarskih kolegov, naj sam izstopi iz stranke, česar pa doslej ni storil.

Pristojna komisija stranke je vprašanje obravnavala več tednov, potem ko je iz različnih podružnic SPD prejela 17 predlogov za izključitev. Schröder se osebno ni pojavil na zaslišanjih in tudi ni poslal svojega odvetnika, navaja dpa.

Za obravnavo primera je pristojna podružnica stranke v Hannovru, ker je Schröder član tamkajšnjega lokalnega združenja SPD.

Schröder je glede ruske invazije na Ukrajino dejal, da je odgovornost ruske vlade, da konča vojno, vendar pa vezi z Rusijo ne bi smeli popolnoma prekiniti. Julija je tudi izjavil, da želi ohraniti stike s Putinom in da ne verjame v vojaško rešitev vojne v Ukrajini, še poroča dpa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine