15.6 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Nemški socialdemokrati bodo dobili prvo predsednico

Nemški socialdemokrati (SPD) se bodo danes zbrali na izrednem kongresu stranke v Wiesbadnu, na katerem bodo volili novo vodjo SPD. Za položaj se potegujeta 47-letna Andrea Nahles, ki velja tudi za jasno favoritinjo, in 41-letna Simona Lange. Na čelu stranke bo tako prvič ženska.

 

Nahlesova, ki že dolgo deluje v politiki na zvezni ravni, velja za izbiro vidnejših članov stranke, tudi njenega predhodnika Martina Schulza. V prejšnji veliki koaliciji nemške kanclerke Angele Merkel je zasedala položaj ministrice za delo, pred tem pa je bila tudi generalna sekretarka SPD. Po zadnjih parlamentarnih volitvah je zasedla položaj vodje poslanske skupine stranke v parlamentu.

Na kongresu v Wiesbadnu ji bo nasproti stala 41-letna manj znana županja Flensburga Langejeva, ki se predstavlja kot kandidatka članstva stranke. Langejeva je sicer od Nahlesove nekoliko bolj levo usmerjena.

Naloga nove predsednice bo, da stranko znova okrepi po zgodovinskem porazu na septembrskih parlamentarnih volitvah, na katerih je SPD osvojil 20,5 odstotka glasov. Nasledila bo Schulza, ki se je s čela stranke po manj kot enem letu poslovil sredi februarja.

SPD sicer od marca skupaj s konservativno unijo CDU in CSU vlada v novi veliki koaliciji, čeprav so temu takoj po volitvah nasprotovali. Nahlesova se je po propadu pogajanj med CDU, CSU, Zelenimi in liberalci zavzemala, da se SPD začne pogajati o novi veliki koaliciji. Langejeva pa je medtem na glasovanju članstva o koalicijski pogodbi glasovala proti.

Stranko trenutno glede na javnomnenjske ankete podpira manj kot 20 odstotkov Nemcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine