20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Nemški predsednik je odpovedal obisk Kijeva: »Moja prisotnost ni zaželena«

Piše: Jože Jan

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je načrtoval obisk v Ukrajino skupno s predsedniki Estonije, Latvije in Litve, da bi pokazali skupno evropsko solidarnost z Ukrajino. Med obiskom v Varšavi pa je sporočil, da bo odpovedal potovanje v Kijev.

»Želel sem obiskati Ukrajino, a kot se zdi, moram priznati, da moja prisotnost v Kijevu ni zaželena,« je izjavil nemški predsednik, zelo kritiziran zaradi politične bližine s Kremljem.

Ukrajinski veleposlanik v Berlinu Andrij Melnik je izjavil, da ima Nemčija še vedno »preveč lastnih interesov v Rusiji, kot so nemška odvisnost od ruske nafte, plina in premoga«, za kar je kriva tudi vloga, ki jo je imel Steinmeier kot minister zunanjih odnosov Angele Merkel in tudi kot predsednik Nemčije. »Steinmeier že desetletja plete mreže stikov z Rusijo. V te mreže je vpletenih veliko tistih, ki zdaj vladajo v nemški koaliciji,« je zaključil ukrajinski veleposlanik.

Nemška vlada je te besede zavrnila, čeprav je namestnik tiskovnega predstavnika nemške vlade Wolfgang Buechner izjavil, da »razume izjemno situacijo, v kateri se je znašla Ukrajina zaradi ruske invazije«. 

Vir: Europapress, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine