5.6 C
Ljubljana
sreda, 29 novembra, 2023

Nemški obrambni minister Pistorius opozarja: pripraviti se moramo na vojno

Piše: Ž. N. (Nova24TV.si)

Nemški obrambni minister Boris Pistorius je pozval k novi miselnosti v luči krize, kakršna je trenutno na Bližnjem vzhodu. “Moramo biti pripravljeni na vojno,” je namreč dejal za televizijsko mrežo ZDF.

Konflikt na Bližnjem vzhodu in vojna Rusije proti Ukrajini bi morala povzročiti posledice tudi v nemški družbi, je prepričan zvezni obrambni minister Boris Pistorius iz vrst SPD. V oddaji na ZDF “Berlin Direkt” je namreč povedal: “Navaditi se moramo na misel, da lahko v Evropi grozi vojna.”

Nemčija mora biti po besedah ministra obrambno usmerjena, to pa velja tako za nemške oborožene sile kot za družbo kot tako. “Pripravljeni moramo biti na vojno,” meni. Kot pravi, bo Nemčija obenem v bližnjevzhodnem konfliktu naredila vse, da ne bo prišlo do nadaljnjega zaostrovanja.

Dolgo se je vojsko zanemarjalo
Minister Pistorius zavrača očitke, da se dejavnosti zvezne vlade prepočasi pomikajo do tako imenovane prelomnice. “Ne gre veliko hitreje od tega.” Ne samo da so bila za vojsko namenjena sredstva v višini 100 milijard evrov, ampak je prišlo tudi do spremembe struktur, je opomnil.

Foto: epa

“Nemško zvezno vojsko se je dolgo zanemarjalo,” je opomnil Pistorius, ki meni, da je potrebno zavedanje, da se vsega, kar se je v 30 letih pokvarilo in celo propadlo, ni mogoče nadoknaditi v 19 mesecih. Toda poudarja, da bo Nemčija do konca tega desetletja v popolnoma drugačnem položaju.

Minister za gospodarstvo Robert Habeck se je pred tem zavzel za več denarja za vojsko. Če se prelomnico jemlje resno, mora po njegovo Nemčija narediti več za zagotovitev svoje varnosti. “Zato bomo potrebovali veliko denarja za vojsko.” Habeck je spregovoril tudi o novih posojilih, torej o koncu dolžniške zavore. Po njegovo so bili dobri razlogi za uvedbo dolžniških zavor, a sam meni, da bi bilo potrebno razmisliti, ali politična pravila, ki so jih postavili, še vedno ustrezajo spreminjajočim se časom, je povedal v pogovoru za časopis Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Glede na to, da je predvsem finančni minister Christian Lindner že dal večkrat vedeti, da je proti odpravi dolžniške zavore, se kot kaže obeta nov spopad v semaforski koaliciji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine