17 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Nemški inštituti poslabšali napoved gospodarske rasti – je to napoved gospodarske katastrofe za Slovenijo?

Vodilni nemški gospodarski inštituti so poslabšali napoved nemške gospodarske rasti. Bruto domači proizvod (BDP) naj bi se letos okrepil le za pol odstotka, kar je 0,3 odstotne točke manj od prejšnje napovedi. Razlog za poslabšanje napovedi je manjše povpraševanje iz tujine po investicijskih dobrinah, so pojasnili.

 

Na nemško gospodarstvo negativno vplivajo tudi globalna politična negotovost in strukturne spremembe v avtomobilski industriji, so sporočili iz Ifa.

Za prihodnje leto inštituti DIW iz Berlina, Ifo iz Münchna, IfW iz Kiela, IWH iz Halleja in RWI iz Essna napovedujejo 1,1-odstotno rast BDP, potem ko so še spomladi pričakovali, da bo rast dosegla 1,8 odstotka.

“Nemška industrija je v recesiji in to vpliva tudi na sektor storitev, ki sodeluje z industrijo,” je ocenil vodja oddelka za napovedi in ekonomske politike na berlinskem inštitutu DIW Claus Michelsen.

“Dejstvo, da gospodarstvo sploh še raste, je predvsem posledica dobrega razpoloženja med potrošniki, ki ga spodbujajo rast plač in davčne olajšave,” je dodal.

Naši viri pa opozarjajo, da bi to lahko pustilo katastrofalne posledice za slovensko gospodarstvo, čemur pa se Šarčeva vlada noče prilagoditi, pač pa popušča apetitom nadkoalicijske Levice. Nemčija je namreč najpomembnejši gospodarski partner Slovenije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine