9 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Nemški energetski preobrat: Sprejeta strategija razvoja in uvajanja tehnologij vodika

Nemški energetski preobrat, ki je doslej temeljil na obnovljivih virih energije in povečanju energetske učinkovitosti, je dobil novo strategijo razvoja in uvajanja tehnologij vodika. Strategijo je 10. junija 2020 potrdila nemška zvezna vlada. Država bo za razvoj in uvajanje ustreznih tehnologij namenila devet milijard evrov. 

 

Nemčija želi z novo sprejeto strategijo postati vodilni svetovni dobavitelj sodobnih vodikovih tehnologij. Da bi to dosegli, želi zvezna vlada spodbuditi razvoj vodikove tehnologije, ki bi jih lahko čimprej predstavili na trgu, in vzpostaviti lastne vrednostne verige.

Dve milijardi evrov za mednarodna partnerstva

Skupno bo Nemčija za razvoj in uvajanje ustreznih tehnologij namenila devet milijard evrov. Sedem milijard evrov je namenjenih za razvoj in promocijo vodikovih tehnologij v Nemčiji, dve milijardi evrov bosta namenjeni za mednarodna partnerstva. Tehnologije bi se lahko uporabljale za potrebe jeklarske in kemične industrije, v sektorju ogrevanja, pa tudi v prometu.

DIHK: vodik bo postal okolju prijazna alternativa za podjetja

Združenje nemških gospodarskih zbornic (DIHK) je odločitev zvezne vlade o sprejetju strategije razvoja in uvajanja tehnologij vodika pozdravilo kot bistveno pozitiven signal, zlasti za industrijo. Vendar je po oceni predsednika DIHK Erica Schweitzerja še prezgodaj, da bi se osredotočili izključno na »zeleni vodik«, torej vodik, pridobljen iz obnovljivih virov energije.

Pri združenju poudarjajo, da mora biti za uspešno izvajanje strategije vodik kakovosten in cenovno dostopen za podjetja: »Strategija zvezne vlade bo delovala le, če bo nadomestitev fosilnih goriv z vodikom dovolj privlačna za podjetja,« dodaja Schweitzer. »Na eni strani je pomembno, da je izdelek kakovosten in varen. Na drugi pa mora biti cenovno dostopen podjetjem.«

Ob tem predsednik DIHK jasno pojasnjuje, da brez prehodnega obdobja ne bo šlo: »Srednjeročno potrebujemo različne tehnologije za proizvodnjo CO2-nevtralnega vodika. Vsaj v prehodnem obdobju ne bo šlo brez vodika, pridobljenega iz zemeljskega plina. Če za to ne bomo odprti, bo trgovanje z CO2-nevtralnim vodikom potekalo izven meja Nemčije.«

Vir informacij: Bundesregierung/ DIHK

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine