-0.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 decembra, 2021

Nemške obveščevalne službe okrepile pritisk na domoljube

Piše: Lionel Baland

Nemčija je zvezna republika, ki jo sestavlja šestnajst dežel. Vsak od njih ima urad za zaščito ustave. Namen teh uradov je nadzorovati politične organizacije, ki niso v skladu s pričakovanji obstoječega političnega režima. Na zvezni ravni deluje tudi Urad za varstvo ustave (BfV).

V zadnjih dneh so bile različne organizacije pod nadzorom: Querdenker, PEGIDA in spletni blog PI-News.

Querdenker

Querdenker je zelo heterogeno gibanje, ki je nastalo aprila 2020 in meni, da so protikoronavirusni ukrepi krščanskodemokratske kanclerke Angele Merkel (CDU) nedemokratični.

Konec aprila 2021 je Zvezni urad za zaščito ustave ugotovil, da so demonstracije proti ukrepom proti Coroni pod nadzorom že eno leto: “Legitimni protesti in demonstracije proti politiki Corona so bili v zadnjem času vse bolj instrumentalizirani in stopnjevani.” Demokratične institucije so delegitimizirane in zanemarjene, kar ogroža varnost. “Med gibanji, ki organizirajo shode in so tarča nadzora, je Querdenker najvidnejši. Po navedbah Urada za zaščito ustave Querdenker in drugi iščejo povezave s skrajno desničarskimi krogi, pozivajo k neupoštevanju uradnih odločitev in širijo teorije zarote, kar deluje kot katalizator in si prizadeva “trajno spodkopati zaupanje v državne institucije”.

Nemški notranji minister, bavarski krščanski socialist Horst Seehofer (CSU), poziva k nadzoru, da bi “zaščitili pravno državo in prebivalstvo pred skrajneži”.

PEGIDA

PEGIDA (Patriotski Evropejci proti islamizaciji Zahoda) (www.pegida.de/) je gibanje, ki ob ponedeljkih pogosto organizira shode proti islamizaciji v saškem glavnem mestu Dresden. Urad za zaščito ustave na Saškem je PEGIDA, ki deluje od leta 2014, označil za “dokazano ekstremistično usmerjenost” in navedel, da obstajajo zadostni dokazi, da se je PEGIDA z leti razvila v protiustavno gibanje. Ta razvoj je posledica vse večje verbalno in ideološko radikalizacije.

Protagoniste in akterje stranke PEGIDA je zdaj mogoče uradno spremljati z obveščevalnimi metodami, kot so prisluškovanje telefonom in branje elektronske pošte, ter z infiltracijo vohunov.

Predsednik saškega urada za zaščito ustave Dirk-Martin Christian je pojasnil, da se PEGIDA ter posamezniki in dejavnosti, povezane s to organizacijo, sicer spremljajo, vendar se mirni udeleženci shodov PEGIDA, ki uveljavljajo svojo temeljno pravico do izražanja stališč, ne spremljajo.

PI-News

Nekaj dni prej je Der Spiegel razkril, da je blog za boj proti islamizaciji Politically Incorrect (PI-News) (www.pi-news.net/) pod nadzorom in razvrščen kot “dokazano ekstremističen”.

Michael Stürzenberger, eden od rednih avtorjev spletne strani, je že več let pod nadzorom. Organiziral je zbiranje podpisov proti gradnji velikega islamskega centra v bavarski prestolnici München, redno nastopa na shodih PEGIDA v Dresdnu ali njenih podružnic v Severnem Porenju-Vestfaliji in Nürnbergu na Bavarskem ter po Nemčiji organizira shode proti islamizaciji pod geslom državljanskega gibanja Pax Europa (BPE) (paxeuropa. de/), ki naj bi “branilo vrednote in svoboščine Zahoda ter se borilo proti islamizaciji Evrope.”

Urad za zaščito ustave je lani revijo Compact, katere naklada znaša 40.000 izvodov in je med migracijsko krizo dosegla 85.000 izvodov ter katere glavni urednik je Jürgen Elsässer, razglasil za osumljenca.

Ta članek je bil prvič objavljen na portalu BREIZH-INFO, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

Zadnje novice

Sorodne vsebine