22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Nemške obveščevalne agencije poročajo, da bi Putin v Ukrajini lahko uporabil jedrsko orožje!

Piše: C. R. / vir: UNIAN

V Nemčiji menijo, da lahko pride tudi do uporabe “substrateškega jedrskega orožja” na ozemlju Ukrajine. Največje nemške obveščevalne službe so napovedale možnost, da bi Rusija v Ukrajini uporabila jedrsko orožje, saj bi izguba vojne lahko predstavljala “eksistencialno grožnjo Putinovi vladavini”. Tako poroča Spiegel.

Vodja zvezne obveščevalne službe Bruno Kahl meni, da bi lahko prišlo do uporabe “substrateškega jedrskega orožja” na ozemlju Ukrajine. Putin se lahko odloči za tak korak, da bi Ukrajini vsilil diktirani mir, saj ruska stran ne kaže nobenih znakov pripravljenosti na kompromis v morebitnih pogajanjih.

Kahl je poudaril, da bi lahko izguba vojne v Ukrajini “predstavljala eksistencialno grožnjo Putinovi vladavini”. Vendar je opozoril, da njegova služba nima dokazov, da namerava Rusija uporabiti strateško ali taktično jedrsko orožje.

Direktor nemške obveščevalne službe Bruno Kahl (foto: EPA-EFE / OMER MESSINGER)

Obenem so nemške obveščevalne službe obtožile Putina, da je napadel ves Zahod, ko se je odločil za obsežno invazijo na Ukrajino. Kahl je Putinova dejanja v Ukrajini označil za “vojno napoved celotnemu svobodnemu, demokratičnemu svetu”. Svojo oceno dogajanja v Ukrajini je podal tudi Thomas Galdenwang, predsednik urada za varstvo ustave (BfV).

“Tleča sistemska tekmovalnost se je sprevrgla v odkrit boj,” je dejal.

Galdenwang je dodal, da je ruska invazija na Ukrajino “spremenila pravila igre” na vseh področjih politike, povezanih z varnostjo. To neposredno vpliva na notranjo varnost Nemčije. Aprila je zvezna vlada iz države izgnala 40 ruskih vohunov. Vendar po besedah vodje BfV to še zdaleč niso vsi ruski agenti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine