-2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Nemška vlada prepovedala delovanje Hezbolaha na svojem ozemlju

 

Nemška vlada je prepovedala aktivnosti proiranske libanonske milice Hezbolah na nemškem ozemlju in jo označila za šiitsko teroristično organizacijo, je danes sporočil nemški notranji minister Horst Seehofer. Policisti so zgodaj davi tudi preiskali štiri mošeje in društva, v katerih naj bi delovali šiitski islamisti.

 

Preiskali so mošeji v Berlinu in Bremnu, islamski center v Münstru in prostore društva libanonskih priseljencev v Dortmundu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hezbolah kot tak sicer uradno v Nemčiji ne deluje in tudi nima nobenih prostorov. So pa dejavni člani in privrženci te milice, ki v Nemčiji med drugim zbirajo finančne prispevke za delovanje Hezbolaha. Po ocenah nemške obveščevalne službe naj bi bilo v Nemčiji okoli 1050 članov in podpornikov.

Odslej se ti člani in privrženci v Nemčiji ne bodo smeli več zbirati. Možno bo tudi zaseči njihovo premoženje. Prepovedana je tudi uporaba simbolov te organizacije, navaja dpa.

Kot še poroča dpa, je že decembra lani prepoved delovanja Hezbolaha na nemškem ozemlju odobril tudi nemški parlament. Vladajočo koalicijo krščanskih demokratov (CDU/CSU) in socialdemokratov (SPD) so podprli tudi liberalci (FPD), medtem ko so se v ostalih strankah (AfD, Levica in Zeleni) vzdržali.

Šiitska paravojaška milica Hezbolah je bila ustanovljena leta 1982 v Libanonu, da bi se borila proti izraelski okupaciji Libanona. Spopadi z izraelskimi silami pa so se nadaljevali tudi po koncu te okupacije, tudi oz. pretežno s terorističnimi metodami. Ima tesne povezave z Iranom.

V Nemčiji in tudi večini članic EU je bilo doslej prepovedano le Hezbolahovo vojaško krilo, medtem ko je celotna organizacija označena za teroristično le v ZDA, Veliki Britaniji, Kanadi in na Nizozemskem, pa seveda v Izraelu.

Odločitev v Berlinu so v Izraelu že pozdravili kot pomemben korak v globalnem boju proti terorizmu. Zunanji minister Izrael Kac je izrazil prepričanje, da so nemški vladi za ta korak hvaležne tudi “zmerne vlade držav na Bližnjem vzhodu in na tisoče žrtev Hezbolahovih napadov”.

Hkrati je pozval druge evropske države in Evropsko unijo, naj sledijo nemškemu vzoru. Vsa Hezbolahova “družbena, politična in vojaška krila” je označil za teroristične organizacije. “In kot take jih je treba tudi obravnavati,” je še dejal Kac po poročanju dpa.

Potezo nemške vlade so pozdravile tudi ZDA. Gre za “izraz odločenosti Zahoda v soočanju z globalno grožnjo, ki jo predstavlja Hezbolah”, se je za dpa odzval ameriški veleposlanik v Berlinu Richard Grenell. Tudi on je pozval ostale evropske države, naj storijo enako kot Nemčija, da Hezbolah “ne bo imel nobenega prostora za delovanje” na tej celini.

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine