21.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

Nemška vlada bo v parlament vložila zakon za obvezno cepljenje

Piše: Jože Jan

Novi kancler bo v Bundestag vložil zakon za obvezno cepljenje. Med božičem bodo srečanja omejena na pet oseb. Nemško ustavno sodišče je potrdilo omejitve proti pandemiji.

Čeprav Olaf Scholz še ni prisegel kot kancler, je že začel kršiti volilne obljube. Kot kandidat Socialdemokratske stranke (SPD) je večkrat izrekel, da je proti obveznemu cepljenju. Iz njegovega urada pa se je izvedelo, da ekipa »semaforske koalicije« že pripravlja vlogo za zakon o obveznem cepivu in upajo, da bo Bundestag glasoval pred koncem februarja prihodnjega leta. »Cepljenje je edini izhod iz te pandemije,« je Scholz izjavil prejšnji teden, ko je spremenil svoje stališče glede obveznega cepljenja. Včeraj je na srečanju z voditelji nemških zveznih dežel predstavil svoj projekt in predlagal, da se poslancem prepusti glasovanje po vesti, mimo strankarske discipline.

»Tako zvezna vlada kot dežele so prepričani, da so potrebni dodatni ukrepi za zmanjšanje okužb in zmanjšanje števila pacientov v bolnišnicah,« je izjavil tiskovni predstavnik vlade Steffen Seibert in dodal, da je tudi Leopoldina – Nacionalna akademija znanosti – objavila dokument v katerem poziva nemške oblasti naj zaostri protikoronske ukrepe.

Predsedniki zveznih dežel so obravnavali tudi nove omejitve za necepljene, na primer božična srečanja omejiti na največ pet oseb. Z ukrepi, ki bodo potrjeni ta četrtek, ostajajo zaprti klubi, nočni lokali in diskoteke, po stadionih pa bo obiskovalcev v živo lahko samo tretjina zmogljivosti, v nekaterih zveznih deželah pa bodo tekme odigrane popolnoma brez občinstva.

Prav tako želijo izključiti necepljene iz katerega koli zaprtega javnega prostora in za status »cepljenih« zahtevati tretji odmerek cepiva šest mesecev po drugem odmerku.

Nemčija še ni dosegla 70% polno cepljenih, zato si je vlada postavila cilj, da se do Božiča uporabi 30 milijonov odmerkov cepiva.

 

Vir: ABC, Španija

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine