13.5 C
Ljubljana
sobota, 1 oktobra, 2022

Nemška tajna služba preganja založbo Antaios in “novo desnico”

Piše: Lionel Baland

Fahrenheit 451 je naslov romana ameriškega pisatelja Raya Bradburyja iz leta 1953. V tej knjigi, po kateri je bil leta 1966 posnet istoimenski britanski znanstvenofantastični film francoskega režiserja Françoisa Truffauta, gasilci niso več zadolženi za gašenje požarov, temveč za uničevanje knjig, saj so te nevarne za vladajoči politični sistem, ki za njihovo prepoved trdi, da knjige škodujejo sreči ter ustvarjajo družbeno neenakost in konflikte med državljani.

451 stopinj po Fahrenheitu ali 232,78 stopinj Celzija je temperatura, pri kateri se papir spontano vžge brez zunanjega plamena.

Scenarij knjige in filma je zdaj vse manj znanstvena fantastika. Sodno in družbeno zatiranje disidentskih pisateljev po vsej Zahodni Evropi dobiva vedno večje razsežnosti. Nemška obveščevalna služba je založbo Antaios nemškega založnika “nove desnice” Götza Kubitscheka razglasila za “sumljiv primer”.

V torek, 15. junija 2021, sta zvezni minister za notranje zadeve, gradbeništvo in domovino, bavarski krščanski socialec Horst Seehofer (CSU) in predsednik Zveznega urada za zaščito ustave Thomas Haldenwang predstavila letno poročilo tega urada za leto 2020.

Intelektualni tok, znan kot “nova desnica”, je v letošnjem poročilu o zaščiti ustave vključen kot posebna kategorija. Horst Seehofer pravi, da želi “nova desnica” “v politični diskurz vnesti svoje ideje s psevdointelektualnim oklepom in premikati meje dovoljenega”. Med njimi so Identitarno gibanje, revija Compact, ki jo vodi Jürgen Elsässer, Inštitut za državno politiko (IfS), ki je v orbiti Götza Kubitscheka, nacionalistična propagandna agencija EinProzent in blog proti islamizaciji PI-News.

Thomas Haldenwang je potrdil nadzor založbe Antaios. Eden od razlogov so povezave med založnikom in zdaj že ukinjenim nacionalističnim krilom nemške domoljubne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD). Björn Höcke, številka ena “krila”, je dejal, da so Antaiosove knjige zanj “intelektualni božji dar”.

Ironično, leta 2020 je Antaios izdal antologijo z naslovom The Book in the House Next Door. Vsak od avtorjev predstavi vrsto znanih knjig, ki jih je prebral in ki so vplivale nanj. Götz Kubitschek in njegova žena Ellen Kositza se v uvodu sklicujeta na knjigo Fahrenheit 451, v kateri Ray Bradbury v ključnem pogovoru z gasilskim poveljnikom Beattyjem pravi: “Knjiga v sosednji hiši je kot močno nabita pištola. ”

Med avtorji, ki so izšli pri založbi Antaios, sta tudi “papež” francoske nove desnice Alain de Benoist in Jean Raspail, avtor knjige Tabor svetnikov (Camp des Saints).

Ta članek se je prvič pojavil na portalu BREIZH-INFO, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine