24.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Nemška socialistična vlada bo migrantom omogočila lažjo pot do nemškega državljanstva

Piše: STA, C. R. 

Nemška vlada je danes odobrila predlog zakona, ki poenostavlja pot do državljanstva s pospešitvijo naturalizacije priseljencev in omogočanjem dvojnega državljanstva. Predlog bo sedaj moral potrditi tudi parlament, s spremembo zakonodaje pa si Nemčija prizadeva privabiti tuje delavce, da bi naslovila težavo pomanjkanja delovne sile.

V skladu s predlaganimi novimi pravili bi bila naturalizacija mogoča po petih letih bivanja v državi namesto po osmih. Za tiste, ki so se še posebej dobro vključili v družbo in imajo dobro znanje nemškega jezika, pa celo po treh letih. Bodoči novi državljani bodo morali dokazati tudi, da niso odvisni od državne pomoči. Ta pogoj bo sicer vseboval izjeme.

Sprejetje zakona bi prav tako omogočilo dvojno državljanstvo večjemu številu ljudi. Pravica do dvojnega državljanstva je trenutno namreč omejena na državljane EU in Švice, čeprav v praksi obstajajo nekatere izjeme, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prenova nemške zakonodaje o državljanstvu je bila ena ključnih obljub levosredinske koalicijske vlade pod vodstvom kanclerja Olafa Scholza. Kot je danes izjavila notranja ministrica Nancy Faeser, nova zakonodaja odraža raznolikost nemške družbe. Z njo bo Nemčija postala bolj atraktivna destinacija za tuje delavce in bo lažje zapolnila pomanjkanje delovne sile v številnih panogah.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine