-2.1 C
Ljubljana
sreda, 26 januarja, 2022

Nemška policija je v zadnjem letu zabeležila okoli 20.000 napadov z noži: večina napadalcev je priseljencev

Piše: Ivan Šokić (Nova24tv)

Nemška policija je v zadnjem letu navkljub pandemiji zabeležila okoli 20.000 napadov z noži. To je v povprečju več kot 50 napadov na dan, opozarja Junge Freiheit. Največ napadov z noži, kar 5.411, se je zgodilo v Severnem Porenju-Vestfaliji, na drugem mestu je z 2.593 napadi Berlin, na tretjem mestu z 2.377 se nahaja Spodnja Saška. Zaradi posledic napadov z noži je v Nemčiji leta 2020 umrlo najmanj sto ljudi.

V Nemčiji so z beleženjem števila napadov z noži začeli leta 2019, zaradi tega naj bi bilo nemogoče priti do števila napadov z noži na nacionalni ravni. Urad zvezne policije namreč vztraja, da obstaja manko “veljavnih podatkov”. Vseeno so se dela lotili pri Welt am Sonntag, sešteli število napadov, ki so jih pridobili od posameznih zveznih dežel, in prišli do zastrašujoče številke več kot 20.000.

Deset zveznih dežel je poleg števila napadov z noži sporočilo tudi podatke o državi izvora storilcev. 60,4 odstotka napadalcev naj bi imelo nemški potni list. Oblasti vseeno prikrivajo, ali gre za avtohtone Nemce ali naturalizirane migrante. Za preostalih 39,4 odstotka napadov v Nemčiji pa so odgovorni tuji državljani.

Tujci predstavljajo statistično nesorazmerno večji delež napadalcev

Če lahko za prvo kategorijo ugibamo, da se v njej skrivajo potomci priseljencev, pa drugo kategorijo brez dvoma sestavljajo trume ilegalnih migrantov, ki jih je Nemčija sprejela v zadnjih letih. Po podatkih Zveznega statističnega urada “tujci”, torej tisti, ki nimajo nemškega potnega lista, v Nemčiji predstavljajo 12,5 odstotka celotnega prebivalstva v državi. Kot taki v navedeni statistiki predstavljajo nesorazmerno velik delež storilcev.

Policija in reševalci na prizorišču terorističnega napada z nožem v Seubersdorfu v Oberpfalzu, 6. 11. 2021 (foto: EPA)

Statistika ravno tako kaže, da je za najmanj 17,4 odstotka napadov odgovornih storilcev, ki se v Nemčiji nahajajo nelegalno, ali pa imajo azil. Po poročanju Remix News naj bi več zveznih držav poročalo, da je večina osumljencev prišla iz Sirije. Če spomnimo, v začetku novembra 2021 je Sirec na vlaku med Nürnbergom in Regensburgom z nožem zabodel štiri ljudi. Nekateri so bili huje ranjeni. Policija je kasneje na prebivališču napadalca, ki je v državo prišel leta 2014, našla propagandni video teroristične organizacije Islamska država. Posledično oblasti ne morejo izključiti islamističnega motiva za napad na nedolžne, nič hudega sluteče potnike.

Zadnje novice

Sorodne vsebine