27.5 C
Ljubljana
petek, 18 junija, 2021

Nemška obveščevalna služba svari pred kibernetskim napadom

Vodja nemške domače obveščevalne službe, Urada za zaščito ustave (BfV), Hans-Georg Maassen je danes posvaril, da tuje obveščevalne službe pripravljajo kibernetski napad na nemško kritično infrastrukturo. To je treba po njegovih besedah preprečiti s preventivnimi ukrepi.

Obveščevalne službe tujih držav skušajo po Maassenovih besedah v računalniške sisteme kritične infrastrukture namestiti škodljivo programsko opremo. To bi uporabili za sabotažo, ki bi jo izvedli ob morebitnem političnem sporu med državama, je vodja BfV povedal za radio RBB.

Pri kritični infrastrukturi gre za sisteme ali opremo, ki so ključni za družbo, kot sta električno omrežje in oskrba z vodo.

Tovrstni nevarnosti se mora Nemčija zoperstaviti s preventivnimi ukrepi. Ob bližajoči se sabotaži iz tujine morajo biti oblasti sposobne, da nasprotnika tako oslabijo, da napad ne bo uspešen, je dodal Maassen. Po njegovih navedbah so upravljavci nemške infrastrukture pripravljeni, vendar je tarč v Nemčiji veliko, ker jih je veliko, če že ne vse, povezanih z internetom.

Povedal je še, da so napadalci leta 2015 s škodljivo opremo napadli ukrajinsko elektrarno. Tedaj so skušali izvesti tudi napad na nemško infrastrukturo, ki je bil neuspešen. Berlin je takrat prst uperil v Moskvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Maassen bo sicer danes spregovoril na simpoziju o kibernetski varnosti v Berlinu, na katerem bosta zbrane nagovorila tudi vodji drugih dveh nemških obveščevalnih služb.

Zadnje novice

Sorodne vsebine