22.7 C
Ljubljana
torek, 9 avgusta, 2022

Nemška obveščevalna služba bo konkretneje nadzirala zanikovalce virusa in njihove manevre spodkopavanja države

Piše: Sara Bertoncelj

Nemško notranje ministrstvo je sporočilo, da se obeta nadzor nad gibanjem zanikovalcev virusa – Nemška obveščevalna služba bo nadzirala člane vse agresivnejšega gibanja, ki zanika obstoj koronavirusa in tako predstavlja tveganje ter spodkopava državo. V ta namen bodo ustanovili prav poseben oddelek, ki bo zadolžen za obravnavanje primerov akcij za spodkopavanje države. V zadnjem letu so protestniki že napadli policijo, nasprotovali civilnim oblastem in skušali vdreti v parlament; lani avgusta pa so zanikovalci virusa v Berlin privabili 40 tisoč protestnikov, ki seveda niso spoštovali protikoronskih ukrepov. Trenutno v Nemčiji beležijo dnevno tudi do 19 tisoč novih primerov okužb z virusom, poroča New York Times.

Nemško notranje ministrstvo je sporočilo, da se zaradi ukrepov že od samega začetka epidemije soočajo z napadi, ob tem pa so opozorili, da bodo zato uvedli nadzor nad zanikovalci virusa oziroma nad tem gibanjem. Nemška obveščevalna služba bo namreč nadzirala člane vse bolj agresivnega gibanja, ki ima v ospredju zanikanje obstoja  koronavirusa – kar pa predstavlja tveganje in obenem tudi spodkopava državo. V ta namen bodo ustanovili celo nov oddelek, namenjen soočanju z ekstremizmom med privrženci teorije zarote, poroča New York Times. Podobno kot pri nas, tudi tam nasprotujejo nošenju maske in ostalim ukrepom, ob tem pa krivdo za vse svoje tegobe valijo na vlado, pa tudi na medije, globalizem in podjetja. V zadnjem letu so protestniki tudi že napadli policijo, nasprotovali civilnim oblastem in skušali vdreti v parlament.

V Nemčiji se sicer že nekaj časa vrstijo protesti proti ukrepom za omejevanje širitve koronavirusa. Prejšnji teden se je na ulicah zbralo več tisoč protestnikov, ki so ignorirali pravila glede nošenja maske in fizične distance, čeprav se država sooča z novim valom in zaradi tega beležijo tudi po 19 tisoč novih primerov okužbe dnevno, medtem ko so jih pred dvema mesecema imeli precej manj – okoli 8 tisoč. Lani avgusta, ko so bile omejitve manj zaostrene, ​​so zanikovalci virusa privabili 40 tisoč protestnikov v Berlin. Medtem ko je bila večina mirnih, četudi so se izogibali maskam in ukrepom socialnega distanciranja, je majhnemu številu uspelo preskočiti policijske vrste in se povzpeti po zunanjih stopnicah parlamenta, kar je bila kršitev varnosti, ki jo je predsednik Frank Walter Steinmeier označil za napad na srce demokracije.

Foto: EPA

Ob objavi odločitve glede spremljanja teoretikov zarote, so obveščevalci opozorili, da morda obstajajo tesne vezi gibanja z ekstremisti, kot je Reichsbürger, mreža skupin, ki nočejo sprejeti legitimnosti sodobne nemške države. Številni zanikovalci koronavirusa pravijo, da verjamejo tudi v teorije zarote QAnon, protestnike pa se pogosto opazi celo z antisemitski znamenji. Gibanje, imenovano Querdenken označuje lateralno razmišljanje, nekateri pa ga razumejo kot “razmišljanje zunaj okvirov”. Gibanje komunicira in rekrutira prek družbenih omrežij, močno je prisotno v šifrirani klepetalnici Telegram, kjer ima njegov glavni kanal 65 tisoč naročnikov. Po poročanju nekaterih medijev, naj bi se deli AfD, nemške desne populistične stranke, povezali s protestniki.

Foto: EPA

Nemške oblasti ocenjujejo, da bi lahko skupine zanikovalcev uspevale tudi po koncu pandemije in ogrožale varnost države
A ker zanikovalci koronavirusa in ljubitelji teorij zarote za državo ne predstavljajo nevarnosti, ki je značilna za politično usmerjene skupine, vključno s skrajno levimi ali skrajno desnimi skupinami ali islamskimi skrajneži, pristojni ustanavljajo nov oddelek, ki bo posebej zadolžen za obravnavanje primerov akcij, ki želijo delegitimizirati državo. Novica je sicer prispela nekaj dni po tem, ko je Nemčija uvedla nove ukrepe za spopadanje s koronavirusom, ki veljajo po vsej državi in ​​zvezni vladi omogočajo, da uvede zaprtje javnega življenja, poroča New York Times. Videti pa je, da nemške oblasti ocenjujejo, da bi lahko skupine zanikovalcev uspevale tudi po koncu pandemije in ogrožale varnost države. Formalno opazovanje skupine zanikovalcev virusa s strani Nacionalne obveščevalne agencije, je prvi korak v procesu, zaradi katerega bi lahko bila skupina razglašena za neustavno in na koncu tudi prepovedana.

Se morda le še priliva olje na ogenj teorijam, v katere v teh gibanjih verjamejo?
Profesor sociologije v Baslu Oliver Nachtwey je povedal, da gre za odprto in zelo heterogeno gibanje in dodal, da zanikovalci posnemajo družbena gibanja, ki so nastala tudi že v preteklosti, zaradi nezaupanja v demokracijo in njene institucije. “Gre za odmik od političnega sistema,” je pojasnil Nachtwey. Dejal je še, da razume željo oblasti, po nadzoru nad temi gibanji, je pa obenem izrazil tudi skrb, da bo to lahko stvari le še poslabšalo, saj se morda priliva olje na ogenj teorijam, v katere v teh gibanjih verjamejo. Opozoril je, da se lahko zgodi, da bo to vodilo v zaostrovanje pozicij in še večjo radikalizacijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine